Skube is een kubus waarmee je nieuwe muziek deelt en ontdekt

Skube is een kubus waarmee je nieuwe muziek deelt en ontdekt

19-09-2012 12:57 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Skube is een sociale muziekspeler in de vorm van een kubus die het delen en ontdekken van nieuwe muziek wil stimuleren.

Het ontdekken en delen van muziek is door social media en diensten als Last.FM, Shazam en Spotify een stuk gemakkelijker gemaakt. Maar dat gaat allemaal op een digitale manier. Hoe kun je het delen en ontdekken van nieuwe muziek tastbaar maken? Dat was de vraag die de Nederlandse Ruben van der Vleuten, masterstudent aan de Copenhagen Institute of Interaction Design, samen met drie medestudenten aan zichzelf stelden. Het antwoord is Skube.

"Met Skube wilden wij een nieuwe audio-ervaring ontwikkelen die als focus het delen en ontdekken van nieuwe muziek heeft", aldus Van der Vleuten. "Skube is een kubusvormige muziekspeler die door jou geselecteerde afspeellijsten van Last.FM haalt en deze via de streaming-mogelijkheden van Spotify afspeelt. Je activeert de muziekspeler door er met je vinger op te tikken en aan de achterkant zit een volumewiel."

Volgens Van der Vleuten vraagt het opvallende ontwerp van de Skube er om met een andere Skube te worden verbonden. Van der Vleuten: "Wanneer dit gebeurt, vormen de Skube's één muziekspeler. De boxen van beide Skube's spelen dezelfde muziek af en er wordt door de afspeellijsten van beide muziekspelers geshuffled. Dit gaat geheel willekeurig, waardoor het soms voorkomt dat er drie nummers van de ene Skube achter elkaar worden afgespeeld."

Mocht je een nummer van de andere Skube leuk vinden, kun je op de volumeknop aan de achterkant van je eigen Skube drukken. De muziekspeler slaat deze dan in een aparte favorietenlijst van Last.FM op. "Het is ook mogelijk om meerdere Skube's met elkaar te verbinden. We hebben in totaal vijf prototypen gebouwd die je allemaal op elkaar kunt aansluiten. Het volume neemt hierdoor toe en je krijgt meer nieuwe muziek van andermans afspeellijsten te horen", aldus Van der Vleuten. "Het is een speelse manier van nieuwe muziek leren kennen op basis van de interesses van anderen."

Een andere mogelijkheid van de Skube is om de muziekspeler op z'n kop te zetten. Dit activeert eenradio-functie waar onder andere Spotify over beschikt. Van der Vleuten: "De Skube laat dan muziek horen die lijkt op de nummers die in jouw afspeellijsten staan. Als je een nummer niet leuk vindt, tik je twee keer op de Skube om naar het volgende nummer te gaan. Een nummer opslaan voor later doe je weer door op de volumeknop aan de achterkant te drukken."

Van der Vleuten heeft op dit moment geen plannen om Skube commercieel op de markt te brengen: "Het is een project van het Copenhagen Institute of Interaction Design en we willen eerst kijken wat de reacties zijn voordat we een mogelijk productieproces starten. Dat is voor mij het belangrijkste: de positieve reactie van mensen die de Skube een interessant en gaaf project vinden."

Skube from Ruben van der Vleuten on Vimeo.