Creative class: Samenleven in de openbare ruimte

Creative class: Samenleven in de openbare ruimte

25-08-2012 11:57 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Ulrike presenteerde het beste werk van de eindexamententoonstelling in Enschede.

Afstudeerder Ulrike Stahlberg (22) krijgt alvast punten voor de mooiste doelstelling: ze wil het leven gemakkelijker maken. Binnen haar studie Crossmedia Design aan de ArtEZ richtte ze zich op 'guerilla art en marketing'. Haar eindwerk getiteld Design in de openbare ruimte mikt op de problemen en het plezier dat ontstaat als mensen samen komen. Volgens bezoekers het beste werk van de eindexamententoonstelling van Enschede.

Stahlberg geeft vier ontwerpen voor de openbare ruimte die problemen met plezier oplossen. Pfandastisch is een toevoeging naast een openbare prullenbak voor statiegeldflessen. Zo hoeven prullenbakvissers in haar geboorteland Duitsland niet meer tot hun oksel in de etensresten om het statiegeld te vangen. Ik kan me daar ook een mooi ontwerp bij voorstellen in New York, waar overgebleven maaltijden vaak voor daklozen niet in, maar op de afvalbak geplaatst worden.

Smoké zet zich in voor rokers die op stationperrons worden verbannen naar afgelegen en onaangename plekken. Met een simpele grafiek op de vloer draait de sfeer even naar positief. Heel anders dan "verboden te roken" om dat gebied heen is er nu "dank dat u hier rookt" te lezen, waarmee ze meteen het kader tekent zonder een lijn te trekken.

I can find my bike helpt je in een garage je fiets terug te vinden. Als een volwassen versie van Nijntje op het strand en de tulp op Schiphol, kun je nu aan de hand van een letter de parkeerplaats vinden. Onthouden is gemakkelijk omdat die letter deel uitmaakt van een zin. Zoals "je fiets staat boven" op de verdieping van een fietsparkeerplaats.

Mijn favoriet is Gib es weiter. Vorige week zat ik nog met precies het probleem dat Stahlberg nu oplost. Voor al die spullen die nog goed zijn maar waarvoor een Marktplaats-advertentie of kringloopwinkel te veel moeite is, stelt Stahlberg een etalage in de openbare ruimte. "Van een haakje voor de krant die je uit hebt in de bus tot gaten in de muur voor het dagkaartje dat je niet meer nodig hebt."