Lekker zitten wachten op Amsterdam Centraal

Lekker zitten wachten op Amsterdam Centraal

14-09-2012 08:24 Laatste update: 28-04-2018 16:07

De NS bouwt tijdelijke wachtzitjes voor bij vertraging en verbouwing die modulair zijn uit te breiden.

Op het moment lijkt het wel of ongeveer ieder Nederlands NS-station een bouwput is. En dan wil het met het rijden van de treinen ook nog niet erg vlotten. Een combinatie van beide vraagt om mobiel meubilair voor wachtende reizigers. Zitlekker installeert de eerste zitjes op Amsterdam Centraal.

Paul Weijers van Zitlekker.nl ontwierp speciaal voor de NS zitelementen die flexibel zijn: gemakkelijk verplaatsbaar, uit te breiden, onderhoudsvriendelijk, uitnodigend om op te zitten, duurzaam en modern. De zitlekkerzitjes zijn gemaakt van een combinatie van rvs met KLP (gerecycled kunststof). "De grote vierkante plantenbakken zorgen voor een groene en knusse afscheiding." Dat lijkt ons iets te sfeervol uitgedrukt, maar het hoeft ook niet mooi te zijn. Functioneel is het in ieder geval wel. "De beugels op de banken voorkomen dat men erop gaat liggen en bieden een functionele indeling waardoor alle zitplaatsen van de banken volledig en optimaal benut worden." Zo kun je dicht bij elkaar maar toch gescheiden zitten.

Het straatmeubilair is modulair zodat het uitgebreid kan worden met hoeken, extra banken of plantenbakken. Het plan is de set voor het Centraal Station in mei volgend jaar te verplaatsen naar de winkels op het plein. Ik zie ook mogelijkheden voor tijdelijke vraag zoals bij andere stations die verbouwd worden of bij tijdelijks stops zoals voor de Libelle zomerweken in Almere.