iPhone 5 heeft 4 inch scherm en is 18 procent dunner

iPhone 5 heeft 4 inch scherm en is 18 procent dunner

12-09-2012 17:18 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Apple heeft de iPhone 5 gepresenteerd. Hij heeft een groter 4 inch scherm, is 18 procent dunner en 20 procent lichter.

Apple heeft in San Francisco zijn nieuwe iPhone 5 gepresenteerd. Hij heeft voor het eerst een groter scherm gekregen van het 4 inch formaat. Hij is nog maar 7,6 mm dun, 18 procent slanker dan de iPhone 4S. Hij is ook 20 procent lichter. Het scherm is rechthoekiger met een bijna 16:9-verhouding. In het nieuwe scherm vormen de touchsensoren geen extra laag meer, zonder licht minder reflecteert en de kleurweergave is verbeterd.

De schermresolutie is iets omhoog gegaan naar 1136 x 640. Apple's meegeleverde apps zijn aangepast om gebruik te maken van de extra schermruimte. Het leidt tot een vijfde rij icoontjes op de hoofdschermen en het tonen van meer informatie in apps als Mail en Agenda.

Het toestel ondersteunt ook voor het eerst LTE, de vierde generatie mobiel internet (4G), dat in Nederland nog niet beschikbaar is vanwege de vertraagde frequentieveiling. De accuduur is volgens Apple ondanks het grotere scherm licht verbeterd.

De iPhone 5 werkt met de nieuwe A6-chip met twee keer meer processorkracht en twee keer snellere graphics dan de voorganger. De camera heeft een 8 megapixelsensor en een nieuwe dynamische modus voor donkere situaties. Hij neemt 40 procent sneller foto's en de lens zou dankzij een harder materiaal minder snel krassen.

De iPhone 5 heeft ook een nieuwe functie voor het maken van panoramafoto's, met een 28 megapixel-foto als resultaat. De Facetime-camera is nu HD en het is mogelijk om Facetime via 3g te gebruiken. De video-opname is in full hd, met verbeterde stabilisatie en gezichtsdetectie. Fotograferen tijdens het filmen is ook mogelijk, net als bij de HTC One-serie.

De iPhone heeft nu drie microfoons, bedoeld voor een betere spraakherkenning voor Siri. Die spraakgestuurde assistent werkt overigens nog steeds niet in het Nederlands. Apple gebruikte de extra microfoons in de iPhone 5 ook voor HD Voice voor betere geluidskwaliteit, dat KPN in Nederland al aanbiedt.

De aansluitpoort is verkleind van een 30 pins-versie naar een kleinere 8 pins-versie. De nieuwe connector heet Lightning. Apple verkoopt vanaf 29 dollar ook adapters, waarmee de iPhone 5 ook op oude iPhone-docks is aan te sluiten. De nieuw vormgegeven oordopjes heten Earpods en zitten ook bij de nieuwe iPods. De iPhone 5 beschikt wel over Bluetooth 4.0, maar nog altijd niet over NFC, zoals veel Android-toestellen.

De iPhone 5 werkt met het nieuwe iOS 6, dat op 19 september verschijnt. In iOS 6 zijn twee meegeleverde apps van Apple-concurrent Google verdwenen: Google Maps en YouTube. Apple levert wel zijn eigen kaartendienst mee. De iPhone 3GS verdwijnt uit het assortiment, de iPhone 4 en 4S blijven wel te koop.

De iPhone 5 is vanaf 28 september in ons land te koop. In Europa gaat het losse toestel volgens de Franse en Duitse Apple-stores 679 euro kosten. Daarmee is hij duurder dan de iPhone 4S die tot voor kort 599 euro kostte en straks voor 559 over de toonbank gaat. De Nederlandse prijzen moet Apple nog officieel bekendmaken.