Piratenpartij verovert weer geen Kamerzetel

Piratenpartij verovert weer geen Kamerzetel

13-09-2012 06:22 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Tonie van Ringelestijn

De Piratenpartij is er tijdens de verkiezingen weer niet in geslaagd een Kamerzetel te halen.

Na in 2010 maar 0,1 procent van de stemmen te hebben behaald, is het de Piratenpartij opnieuw niet gelukt een zetel in de Tweede Kamer te veroveren. De Piraten hebben 0,3 procent van de stemmen gehaald, oftewel 30.000 stuks, weer niet genoeg voor een Kamerzetel. De jonge politieke partij pleit onder meer voor hervorming van het auteursrecht, een betere digitale overheid, netneutraliteit en privacy. De Piraten deden het het beste in studentensteden als Groningen, Delft, Eindhoven en Enschede.

Slechts bij één peiling in juli stond de Piratenpartij op 1 zetel. Bij de Scholierenverkiezingen en in online polls van Fok.nl en Tweakers.net scoorde de partij opvallend goed, maar dat zei weinig over de uiteindelijke uitslag. Lijsttrekker van de Piraten, Dirk Poot, was eerder te gast tijdens Bright Night #17.

In het Europees Parlement hebben de piraten wel een vertegenwoordiging. Ook in een aantal Duitse deelstaten hebben de Piraten recent zetels gewonnen. De Duitse Piratenpartij zou een goede kans hebben om de landelijke kiesdrempel van 5 procent te gaan halen.