FIFA-gamers kunnen gaan trainen op hun balaanname

FIFA-gamers kunnen gaan trainen op hun balaanname

12-09-2012 13:19 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Tonie van Ringelestijn

EA heeft de pc-demo uitgebracht van FIFA13 waarin een balletje aannemen realistischer en dus moeilijker dan ooit is.

EA heeft de demo van de pc-versie van FIFA13 dinsdagochtend online gezet. FIFA is volgens de eerste indrukken van gamejournalisten de afgelopen maanden dit keer het meest interessante voetbalspel. De reden: FIFA is een stuk realistischer geworden vanwege grote wijzigingen in de manier waarop spelers met de bal omgaan.

Niet langer is een pass zomaar makkelijk aan te nemen, ze zijn net als in het echt lastiger te controleren. Verdedigers hebben meer kans om een bal die van de voet springt te onderscheppen. Defensieve druk, de baan van de bal, en de snelheid van de pass spelen allemaal mee. First touch control noemt EA het nieuwe systeem, uitgelegd in deze video.

Ook aanvallen is veranderd, waarbij spelers volgens EA slimmer kunnen samenwerken, door bijvoorbeeld met een run een verdediger uit positie te trekken en zo ruimte te creëren voor medespelers. Ook de manier waarmee het spel omgaat met positiespel en buitenspel is realistischer geworden. En dribbelen gaat nauwkeuriger.

Nieuw in FIFA13 is onder meer dat EA ook echt voetbalnieuws wil gaan verwerken in de game tijdens het seizoen. Ook kunnen spelers gaan bouwen aan een Ultimate Team door spelers te kopen en verkopenDat is te managen via een nieuwe iPhone-app.

De pc-demo biedt als altijd maar een korte oefenwedstrijd, te spelen met AC Milan, Arsenal, Borussia Dortmund, Juventus of Manchester City in het stadion van de laatste club. Het spel verschijnt eind deze maand voor alle grote gameplatforms, waaronder pc, Xbox en PS3. Er komt ook een nieuwe iOS-versie die geavanceerdere graphics zou hebben dan de vorige app.

Toen EA vorig jaar de manier waarop spelers met elkaar contact maken realistischer wilde maken, leidde dat tot allerlei hilarische fouten met bizar over elkaar heen buitelende spelers.