Stembreker sms't 42 duizend stemadviezen

Stembreker sms't 42 duizend stemadviezen

12-09-2012 10:12 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Stembreker.nl heeft 42 duizend stemadviezen gestuurd naar mensen die via die site een bepaalde coalitie meer kans zouden willen geven.

Deelnemers aan de Stembreker kregen woensdagochtend per sms een stemadvies voor een partij toegestuurd. Als ze zich daar aan houden dan zouden ze daarmee een kleine invloed op een favoriete coalitie kunnen uitoefenen. Volgens de organisatoren waren er 42 duizend 'stembrekers' en trok de website 2,5 miljoen pageviews.

De meeste stemmen bedeelde de Stembreker aan D66 en PvdA die in de meeste coalitievoorkeuren voorkwamen. Beide kregen ruim 9 duizend stemadviezen, terwijl de VVD het met 6 duizend moest doen. De uitslag van de 'stemvinder' geeft weer welke standpunten gemiddeld de meeste steun hebben onder kiezers. Daar zou de regering naar moeten kijken.

De Stembreker was een initiatief van jongerenbeweging G500 waarmee je kan bepalen welke coalitie het beste bij je past. Stembreker berekende op basis van de voorkeuren van alle andere bezoekers op welke partij je het beste kon stemmen om jouw coalitie meer kans te geven.

Er kwam veel kritiek op de site. Zo zou de Stembreker extra in het voordeel zijn van kleinere partijen, waardoor het vormen van een haalbare coalitie juist nog lastiger wordt. "Als iedereen gaat stembreken, is het moeilijker om een meerderheidscoalitie te vormen en duurt het waarschijnlijk tot ver in 2013 voor er eindelijk een nieuwe regering is geformeerd", schreef 'wiskundemeisje' Ionica Smeets.

Zie ook onze specials over de verkiezingen: deel 1 en deel 2.