Sony stopt full-frame sensor in compacte camera

Sony stopt full-frame sensor in compacte camera

11-09-2012 07:01 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Sony gaat Leica achterna en komt met een compactcamera met een full-frame sensor die normaal alleen in dslr's zit.

Een Canadese prijsvergelijkingssite heeft beelden van de nieuwe Sony-camera online gezet. De RX-1 zou een 24 megapixel full-frame beeldsensor hebben en een vaste 35 mm-lens. Die sensor maakt deze camera opvallend, omdat een full-frame versie tot nu toe vooral in de duurdere spiegelreflexcamera's is te vinden. De sensor vangt meer licht en heeft minder last van ruis in donkere situaties. Sony zou hiermee een van de meest geavanceerde compactcamera's ooit in handen hebben.

De sensor zou dezelfde zijn als in Sony's nieuwe Alpha A99-spiegelreflexcamera. Op de gelekte foto is te zien dat het toestel op de voorkant een selectieknop heeft voor de autofocus-modus. Een elektronische of optische zoeker is optioneel.

De RX-1 mag dan wel een compacte behuizing hebben, de prijs zal helaas niet klein zijn. De prijsvergelijker meldt als prijs 2800 dollar. Dat maakt de camera geen toestel die vakantiegangers massaal op reis zullen meenemen.

Leica stopte in 2009 al een full frame-sensor in zijn compacte M9, die ruim vijfduizend euro kostte. De Duitse fabrikant zou binnenkort met de opvolger M10 willen komen.

Update 12 september: Sony heeft de komst van de RX-1 nu ook bevestigd. Prijs: 3100 euro.