Ontwerper van de eerste laptop overleden

Ontwerper van de eerste laptop overleden

10 september 2012 om 11:49
Laatste update: 28 april 2018 om 16:07

Bill Moggridge bedacht het clamshell-ontwerp waardoor we onze laptops open en dicht kunnen klappen.

De laptop lijkt zo voor de hand te liggen. Je zet hem op je schoot neer, opent het scherm en je klapt hem weer dicht als je klaar bent. Het unieke clamshell ontwerp hebben we te danken aan de Britse ontwerper Bill Moggridge. In 1979 begon hij te werken aan een ontwerp voor een computer die half zo klein was als een aktetas.

Drie jaar later verscheen de GRiD Compass op de markt, de eerste portable computer waarbij je het schanierende beeldscherm dicht kon klappen. Heel slim beschermde het dichtgeklapte scherm zowel het 6 inch monochrome schermpje als het toetsenbord. De GRiD Compass woog 5 kilo, en het scherm met een resolutie van 320x240 pixels gaf alleen de kleur geel weer. GRiD Compass had 340 kb aan werkgeheugen en een 1200 baud ingebouwd modem. De laptop draaide op GRiD-OS en bood een beperkt aantal gespecialiseerde programma’s.

Met een prijskaartje tussen de acht- en tienduizend dollar was de GRid Compass vooral in trek bij wetenschappelijke- en militaire instituten. De sterke magnesium behuizing en het relatief lage gewicht waren voor NASA doorslag om de GRiD Compass te gebruiken tijdens het Space Shuttle programma. De Amerikanen gebruikte de laptop tijdens de invasie van Grenada in 1983 en Britse militairen demonstreerden hoe sterk de laptop was door deze uit een raam te gooien.

Moggridge werkte aan het begin van zijn carrière aan ‘garage projecten’ met Apple, Microsoft en andere bedrijven die later giganten in de industrie werden. Later in zijn loopbaan verdiepte Moggridge zich steeds meer in interaction design in plaats van het ontwerpen van fysieke objecten. Hij doceerde aan verschillende universiteiten en was tevens directeur van het Smithsonian Institution’s Cooper-Hewitt, National Design Museum in New York.

Moggridge verwachtte dat de laptop altijd zal blijven bestaan, zelfs met nieuwe ontwikkelingen zoals tablets. “Het is een vorm die zeer praktisch is en uiterst draagbaar. Ik zie niet hoe de laptop ooit helemaal vervangen kan worden.” Hij overleed op 69-jarige leeftijd.

Lees meer over:

Deel via