Uitlegparty: Verkiezingen 2012

Uitlegparty: Verkiezingen 2012

20-08-2012 15:01 Laatste update: 28-04-2018 16:07

De digitale partijcampagnes zijn nog weinig origineel, maar welke online initiatieven vallen wel op rond de verkiezingen?

Het aftellen tot de verkiezingen van 12 september is begonnen. Ook online komt de verkiezingskoorts langzaamaan op gang, vooral met alle kieswijzers. Populairst blijft Stemwijzer.nl: 30 stellingen beantwoorden, aanklikken welke thema's je het belangrijkst vindt en klaar is kees. Twee jaar geleden vulden 4,2 miljoen mensen hem in.

Concurrent Kieskompas.nl laat je 30 stellingen beoordelen op een vijfpuntsschaal, van 'helemaal eens' naar 'helemaal oneens'. Het kan ook anders: Stemmentracker.nl is gebaseerd op wat partijen daadwerkelijk hebben gedaan en gestemd en niet wat ze beloven. En er zijn tal van specialistische stemwijzers, voor jongeren, ouderen, freelancers, natuurfans, carrieretijgers, over het klimaatbeleid, godsdienst of zelfs seksualiteit.

De Digitale Vrijheidswijzer is gemaakt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De verkiezingsprogramma's zijn beoordeeld op elf punten, waaronder thema's als opslag van communicatiegegevens en netneutraliteit. GroenLinks wint op alle punten, gevolgd door de Piratenpartij en de PvdA.

Wat doen de partijen eigenlijk zelf online in de aanloop naar 12 september? Niet veel nieuws: eigen sites, wat social media en wat filmpjes van campagne-acties. Veel politici zijn druk aan het twitteren. De tweets rollen voorbij op overzichtssites als Kamertweets.nl. Sommige lijsttrekkers bleken ook veel nep-volgers te hebben. Tweets die politici - om wat voor reden dan ook - later verwijderen, zijn terug te zien via Politwoops.nl.

Bij de sites van de partijen valt op dat het CDA veel grote foto's gebruikt en dat je erg veel moet scrollen. Dat oogt moderner dan de CDA-achterban is en het is ook niet erg gebruiksvriendelijk. D66 doet relatief veel met YouTube. De PvdA heeft een aardig vormgegeven standpuntenpagina, zet veel foto's op Flickr en plaatst lokale campagne-acties op Google Maps. De Piratenpartij heeft een fraaie cartoon over de partijpunten. De VVD is de enige partij met een eigen iPhone- en Android-app. Die van het CDA is weer verdwenen.

De meest originele online initiatieven komen eigenlijk niet van de partijen zelf. Er zijn nog geen bijzondere virals, creatieve themasites of toepassingen van social media opgedoken. Wat niet is kan natuurlijk nog komen maar voorlopig vinden de vijf sites hieronder het meest opvallen in het online verkiezingsgeweld.

Stembreker.nl

Strategisch stemmen 2.0. Zo zou je Stembreker.nl, een initiatief van jongerenbeweging G500, kunnen noemen. De site is een antwoord op het probleem dat je nu eenmaal niet kan stemmen op de coalitie die er na de verkiezingen komt. Met de Stembreker zou je een beetje meer invloed kunnen uitoefenen op de uiteindelijke formatie. Met de Stemvinder op de site zie je welke coalitie van partijen het beste bij je past op basis van door jou gekozen thema's en problemen. Je kan ook partijen van je voorkeur bepaalde percentages geven.

Daarna gaat Stembreker op de nacht voor de verkiezingen berekenen op welke van de partijen je moet stemmen om de coalitie iets meer kans te geven. Met een rekensom wordt mogelijk gemaakt dat de verdeelde stemmen van iedereen leidden tot een stemadvies op één partij. "Op 12 september wordt een deelnemer wakker met een stemadvies per sms. Als iedereen die opvolgt zijn de stemvoorkeuren van iedereen gedekt. Bij testen van de Stembreker is gebleken dat tussen de 15 en 20 procent van de stemmen verschuiven bij een nieuwe manier van stemmen."

Of het in de praktijk helemaal zal werken, moet nog blijken, maar het is een interessante reactie op de huidige politieke verdeeldheid. Het algoritme achter de Stembreker wordt binnenkort opensource vrijgegeven.

Google Politiek Plus

Google heeft een speciale verkiezingsportal met het laatste nieuws, ook per partij of onderwerp, en zoektrends. Je ziet op welke partijen en politici Nederlanders het meest zoeken. Roemer en Rutte verslaan op dat punt Wilders. Ook zijn er speciale Google+ Hangout-sessies over de politiek, onder meer eentje met Mei Li Vos (PvdA) en een terugkerende met opiniepeiler Maurice de Hond. Door de taal op Engels te zetten, kan je trouwens ook lezen hoe internationale media over de Nederlandse verkiezingsstrijd schrijven. Ook wel eens verhelderend.

Verkiezingen 2012 App

Politiek als spelletje. Met de gratis Verkiezingen 2012-app kan je in diverse levels je politieke kennis testen. Van de hoofden van Kamerleden matchen met hun namen tot stellingen koppelen aan de juiste partij. Spelenderwijs je kennis over Den Haag opvijzelen dus. Voorlopig alleen voor de iPhone, maar volgens de onafhankelijke makers volgt een Android-versie nog voor de verkiezingen. Update: de Android-app komt in de loop van dinsdag.

VraaghetDenHaag.nl

De NOS heeft VraaghetDenHaag.nl gelanceerd waarop het publiek een vraag stellen aan de lijsttrekkers en kan stemmen op vragen van anderen. De beste of populairste vragen komen terug op uitzendingen op tv, radio, Politiek24 of NOS.nl. Vragen zijn niet alleen als tekst, maar ook als video- of audiofragment naar de NOS te sturen. Er is een lijst met de populairste vragen, waaronder "Wat gaan de partijen doen aan belastingontwijking door multinationals?". Niet allevragen zijn even interessant en ze zijn zeker niet allemaal correct opgeschreven.

Henk en Ingrid

De site HenkEnIngrid.org dient de PVV van repliek met sarcastische fictieve uitspraken van Henk en Ingrid, zoals "We hebben geen iee, maar wij zijn er wel tegen", "Ik heb een brede desinteresse" en "Op 12 september mogen we eindelijk weer in hokjes denken". Sommige one-liners zijn ook te bestellen als t-shirts, kaarten of stickers.