Samsung moet ruim 1 miljard dollar betalen aan Apple

Samsung moet ruim 1 miljard dollar betalen aan Apple

24-08-2012 23:33 Laatste update: 28-04-2018 16:38

tonie

Samsung moet ruim 1 miljard dollar betalen aan Apple vanwege schending van patenten en kopiëren van het iPhone-ontwerp.  

Apple heeft de belangrijke Californische zaak tegen Samsung op veel punten gewonnen. Volgens de jury heeft Samsung meerdere software- en hardwarepatenten van Apple geschonden met diverse modellen smartphones en tablets. Ook heeft het Koreaanse bedrijf de ontwerprechten op de iPhone 3G geschonden. De schadevergoeding heeft de jury vastgesteld op iets meer dan 1 miljard dollar: $1.049.343.540. Apple had ruim 2,5 miljard dollar schadevergoeding geëist.

Samsungs claims dat Apple vijf van zijn patenten zou hebben geschonden heeft de jury afgewezen. Apple hoeft de Koreanen derhalve helemaal niets aan schadevergoeding over te maken. Samsung had ruim 500 miljoen dollar geëist.

Al met al is het een grote overwinning voor Apple geworden. 'Dit is een best-case scenario voor Apple', aldus rechtenprofessor Brian Love in een reactie tegen persbureau Reuters. In een persverklaring noemt Samsung de uitspraak 'een nederlaag voor de consument'. "Dit zal leiden tot minder keuze, minder innovatie en mogelijk tot hogere prijzen." Volgens Samsung worden 'patenten misbruikt om één bedrijf een monopolie op rechthoeken met ronde hoeken te geven'. Het bedrijf gaat in beroep. Apple reageerde: "We maken deze producten tot genoegen van onze klanten en niet zodat concurrenten ze schaamteloos kunnen kopiëren."

De jury acht Samsung schuldig aan het schenden van meerdere Apple-patenten over onder meer grafische effecten in de user-interface en 'pinch-to-zoom'. Dat doet Samsung in een hele reeks toestellen, zowel smartphones als tablets, maar niet met alle modellen. Een flink deel van de patentschendingen was opzettelijk, vond de jury. Samsung heeft ook het ontwerp van de iPhone 3G zodanig gekopieerd dat het Apple-merk er schade van ondervond, oordeelt de jury. Maar dat geldt volgens de jury niet voor het ontwerp van de iPad.

Beide partijen hebben de afgelopen vier weken geprobeerd de jury te overtuigen. De Californische zaak is de belangrijkste van alle processen tussen beide bedrijven die in meerdere landen worden gevoerd. Veel kwesties zijn grondiger uitgezocht dan elders. Er kwamen de afgelopen weken dan ook veel vertrouwelijke documenten op tafel. De juryleden moesten in totaal zo'n 700 vragen beantwoorden. Ze deden er drie dagen over om tot een oordeel te komen.

De uitspraak kan leiden tot verkoopverboden voor Samsung-producten en versterkt de dominante positie van Apple op de mobiele markt. Dit vonnis is slecht nieuws voor andere Android-fabrikanten, die nu ook extra risico lopen op nieuwe schadeclaims van Apple. En dat geldt ook voor Google. Apple's beurskoers schoot na de bekendmaking van het vonnis meteen verder omhoog.