Stemwijzerwijzer brengt orde in wirwar aan kieshulpjes

Stemwijzerwijzer brengt orde in wirwar aan kieshulpjes

24-08-2012 10:33 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Er is een wildgroei aan stemwijzers, maar de nieuwe Stemwijzerwijzer toont je welke van 21 kieswijzers het beste bij je past.

Voor wie in het woud van stemwijzers de weg is kwijtgeraakt is er nu de Stemwijzerwijzer. Na beantwoorden van een stuk of 10 vragen over kieswijzers krijg je een link naar die ene stemwijzer die het beste bij je past. De Digitale Vrijheidswijzer of Kieskompas, of de Groene Kieswijzer of de Stomwijzer. Waar kom jij op uit?

De Stemwijzerwijzer is gemaakt door Hay Kranen, in het dagelijks leven werkzaam voor VPRO Digitaal. Hij meldt al 21 verschillende kieswijzers te hebben verwerkt in de site en hij voegt nog dagelijks nieuwe stemhulpjes toe. De Stemwijzerwijzer stelt vragen als 'Vindt u een mening over één onderwerp wel voldoende?' en 'Moet een stemwijzer er ook nog een beetje leuk uit zien?'

Politicologen hebben de nodige kritiek op al die stemwijzers, te meer omdat ze inmiddels van grote invloed op het kiesgedrag zijn geworden. "Van de zwevende kiezers stemt 56 procent conform het advies van de kieshulp die ze invullen. En zolang er meer kiezers zweven, zal de invloed van stemhulpen alleen maar groter worden", aldus politicoloog Martin Rosema.

Zie ook ons overzicht met de beste sites rond de verkiezingen.