Google TV gestart in Nederland met amper lokale apps

Google TV gestart in Nederland met amper lokale apps

23-08-2012 06:34 Laatste update: 28-04-2018 16:38

tonie

Google TV is officieel gelanceerd in Nederland, maar er zijn nog nauwelijks speciale Nederlandse Google TV-apps.

Google en Sony zijn woensdag officieel gestart met het leveren van het eerste Google TV-apparaat in Nederland, tegelijkertijd met de introductie in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het gaat om de mediaspeler NSZ-GS7, waarvan de Nederlandse komst eerder deze maand werd aangekondigd. Hij kost 200 euro.

Met Google TV zijn nu 200 Android-apps en -games, die zijn aangepast, voor de tv te gebruiken. Ze zijn te downloaden via de Google Play-store. Het systeem geeft ook toegang tot YouTube en de Chrome-browser. Je kan live tv blijven kijken in een hoekje van het scherm terwijl je een Google TV-app gebruikt via de functie picture-in-picture. Apps die niet zijn geoptimaliseerd voor Google TV zijn in de Play-store niet te vinden.

Er zijn nog bijna geen Nederlandse Google TV-apps, afgezien van RTL, BNN's 3 op Reis-app en wat in het Nederlands vertaalde spelletjes, zo bleek woensdag bij de demonstratie van de GS7. Om Uitzending Gemist te kijken via Google TV moet je bijvoorbeeld naar de site surfen via de Chrome-browser. Er zijn ook voor Google TV aangepaste websites, te vinden in dit overzicht, maar daar zitten nog geen Nederlandse sites tussen.

Voor films-on-demand biedt Google TV in Nederland ook nog weinig, bij gebrek aan Netflix en Amazon Instant Video in ons land. Zowel de Play-store als Sony's Entertainment Network hebben hier nog geen speelfilms in het aanbod. Vertegenwoordigers van Google en Sony konden ook nog niet zeggen wanneer dat wel gaat gebeuren. De online videotheken van Videoland, Moviemax of Pathé hebben nog geen speciale Google TV-apps, al kan je het wel proberen via Chrome. Smart tv's van Samsung, LG of Philips hebben voorlopig meer Nederlandse tv-apps, met ook video-on-demand, al hebben ze minder goede browsers.

Volgens Sony Nederland is de Google TV-mediaspeler bedoeld voor alle mensen met een oude lcd-tv die nog geen 'smart tv' biedt. Dat zouden er in Nederland ruim 8 miljoen zijn, ten opzichte van 1,5 miljoen smart tv's. Sony levert een afstandsbediening met touchpad op de voorkant en toetsenbordje op de achterkant mee. Ook zijn iPhones- en Android-toestellen als afstandsbediening te gebruiken via Sony's Media Remote-app.

Meer over de GS7-mediaspeler met Google TV vrijdag in de Uitpakparty met David. Later dit jaar komt Sony ook nog met een 3d-Bluray-speler met Google TV.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s