Comfortabele mode zonder restjes

Comfortabele mode zonder restjes

22-08-2012 09:19 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Dewi Pinatih

Kleding die er uitziet en voelt als een cocon. Het klinkt niet alleen comfortabel, het is ook nog eens duurzamer dan een joggingbroek.

Met de kledingindustrie gaat een hoop afval gepaard. Bij het knippen van de patronen waarvan kledingstukken worden genaaid, belandt enorm veel stof in de afvalbak. Ontwerpers Shota Aoyagi en Jungeun Lee van Studio Koya ontwikkelden een collectie waarbij weven, knippen en naaien niet meer nodig zijn.

Aoyagi en Lee, beide afgestudeerd in Londen, experimenteren met onconventionele manieren om mode te maken. Voor de collectie met de naam Nuue, Koreaans voor 'cocon', wikkelen ze een synthetische draad om een houten pop. Bij verhitting wordt de draad hard zonder zijn flexibiliteit te verliezen en ontstaat een kledingstuk in de vorm van de mal. Geen centimeter stof gaat verloren.

De kledingstukken hebben uitgesproken vormen die je eerder op Lady Gaga verwacht dan bij C&A, maar hoewel opvallend zitten ze volgens Lee ook gewoon lekker. Dus wie durft? Studio Koya is van plan de techniek verder te ontwikkelen, het is dus nog wel even wachten tot we onze favoriete loungepak kunnen verruilen voor de cocons.