Assange roept op tot stopzetting Amerikaanse heksenjacht

Assange roept op tot stopzetting Amerikaanse heksenjacht

20-08-2012 14:04 Laatste update: 28-04-2018 16:38

De WikiLeaks voorman liet vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade voor het eerst in twee maanden van zich horen.

Nadat Ecuador vorige week politiek asiel aan Julian Assange verleende, heeft de WikiLeaks-oprichter gisteren vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen een tien minuten durende verklaring aan de wereldpers uitgesproken. Hij uitte kritiek op de heksenjacht van de Verenigde Staten, die er volgens hem op uit is om WikiLeaks en andere klokkenluiders monddood te maken.

Assange benadrukte in het eerste gedeelte van zijn verklaring de steun die hij krijgt van zijn sympathisanten: "Op woensdagavond [...] daalde de politie neer op dit gebouw, maar jullie [het publiek tijdens de verklaring] kwamen in het diepst van de nacht naar buiten om hier te waken en brachten de ogen van de wereld met jullie mee. Binnen deze ambassade hoorde ik politieteams via de brandtrap het gebouw binnenkomen, maar ik wist dat er getuigen zouden zijn. En dat komt door jullie." Ook Ecuador en zijn president Rafael Correa werden bedankt.

Aan het einde van de verklaring, die ook in zijn geheel te lezen is, roept Assange op tot een stopzetting van de Amerikaanse heksenjacht op klokkenluiders: "De Verenigde Staten moeten beloven dat ze onze medewerkers en achterban of journalisten die de geheime misdaden van de grootmachten van de wereld willen openbaren niet zullen vervolgen."

Hiermee doelt Assange ook op het proces rondom Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die van hoogverraad wordt beschuldigd en wordt beschouwd als de belangrijkste klokkenluider van de diplomatenkabels die Wikileaks eind 2010 publiceerde in samenwerking met gerenommeerde dagbladen. Assange noemt hem bij naam in zijn verklaring: "Op woensdag heeft Bradley Manning zijn 815de dag in detentie doorgebracht zonder rechtszaak. Het legale maximum is 120."

Zuid-Amerika heeft al publiekelijk toegegeven Ecuador te steunen. Hierdoor wordt het voor Groot-Brittannië moeilijker om Assange aan Zweden uit te leveren. Zweden wil niet garanderen dat ze Assange niet aan de Verenigde Staten uitleveren. Voorlopig zit Assange veilig in de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij hoopt op een spoedige hereniging met zijn familie: "Aan mijn familie en kinderen waarvan hun vader is afgepakt: vergeef mij, we zullen binnenkort worden herenigd."