Hovercraft die je zonder les kan besturen

Hovercraft die je zonder les kan besturen

21-08-2012 15:04 Laatste update: 28-04-2018 16:38

De Aerofex 'hoverbike' is zo snel als een helikopter en zo makkelijk te besturen als een quad.

Zogenaamde vertical take-off and landing (VTOL) voertuigen zijn niet nieuw. Naast natuurlijk de helikopter, valt ook de bekende verticaal opstijgende Harrier Jump Jet in deze categorie. Maar er is meer! Het Amerikaanse Aerofex is bezig met de quad onder de uit stilstand opstijgende vliegtuigen.

Verticaal opstijgen is een stuk lastiger dan een klim na een aanloop. En ook landen is niet makkelijk. Succesvolle VTOL’s hebben dan ook altijd een computersysteem dat bijspringt tijdens die benarde momenten. Dat maakt zulke vliegtuigen naast handig vooral peperduur. Aerofex doet het anders: zijn nog naamloze 'hoverbike' stijgt zonder gezeur verticaal op. Na wat bochtenwerk zet de piloot de toekomstbrommer net zo makkelijk weer aan de grond. Voor de veiligheid nog allemaal vlak boven de grond, in principe kan het voertuig net zo hoog als een helikopter.

Volgens de makers bestuur je het apparaat met je natuurlijke gevoel voor balans. Wil dat zeggen dat scooterjeugd over een paar jaar hoog in de wolken hangt? Waarschijnlijk niet. Naast dat er nog een boel horden te nemen zijn, gaan de eerste exemplaren naar het leger. Mochten de mannen van Aerofex van gedachten veranderen: ik sta met helm en al klaar voor een testvlucht!