Hack je keukenafval

Hack je keukenafval

21-08-2012 10:22 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Dewi Pinatih

Doodzonde om de blikken en potten weg te gooien die overblijven na een avondje koken. Een 3D-printer biedt uitkomst.

Samuel Bernier print opzetstukken waarmee afval een tweede leven krijgt. Glazen potten reïncarneren als spaarvarkentje, citruspers en zandloper, tinnen blikken worden gewichten om mee te trainen. Er zijn in totaal veertien ontwerpen voor klik- en schroefdoppen die Bernier deelt op onder andere Instructables.

De Canadese ontwerper ontkent dat hij het wiel zelf heeft uitgevonden. Hij herinnert zich de Jar Tops van Nederlands ontwerper Jorre van Ast, een serie kunststof deksels waarmee conservenpotten een nieuwe functie in de keuken krijgen als melkkan of peper- en zoutstel. Maar waar de Jar Tops succesvolle designbestsellers zijn, te koop in de betere designwinkels en zelfs opgenomen in de collectie van het Moma in New York, daar wilde Bernier iets maken waarvoor je niet weer eerst iets nieuws aan moet schaffen om iets bestaands opnieuw te gebruiken.

Als echte doe-het-zelver en opensource fanaat wilde hij zelf aan de slag en biedt hij zijn ontwerpen gratis op vier websites aan. Daar kun je ze downloaden en customizen om ze vervolgens te printen op een 3D printer zoals de ABS FDM. Zo'n printer kost wel wat, maar vervolgens bespaar je een leven lang op wandelingen naar de glasbak.