Je iPad als een robot dubbelganger

Je iPad als een robot dubbelganger

20 augustus 2012 om 15:15
Laatste update: 28 april 2018 om 16:38

Met de Double robot kan je je zelf over ter wereld via een iPad op wielen presenteren zonder zelf aanwezig te zijn.

Ken je dat gevoel dat iemand over je schouder meekijkt terwijl je hem of haar niet hebt horen aankomen? Binnenkort zou dat wel eens een iPad op wielen kunnen zijn waarop, als je je omdraait, het hoofd van je baas te zien is. En nee, dat is geen toekomstmuziek want de Double, een Segway-achtige rijdende robot met een iPad op een telescopische stok, kun je nu al vooruitbestellen voor 1600 euro. Dat is voor een telepresence robot die als jouw dubbelganger kan dienen een schijntje.

Die relatief lage prijs voor een telepresence robot is mogelijk omdat de iPad het brein van de robot vormt. Hierdoor hoefden de makers niet zelf de elektronica te ontwikkelen om de Double aan te sturen. Hij werkt eenvoudig. Je haalt hem uit de doos, plaatst een iPad in de dock en zodra je hem aan zet zullen sensoren hem a la Segway in balans houden.

Je moet wel beschikken over twee iPads, een als robotbrein en de andere om hem te besturen. Via de besturingsapp maak je een video-call naar je Double. Je kan de hoogte van de iPad-op-een-stokkie ook op afstand aanpassen en hij heeft zelfs een slaapstand die de Double automatisch parkeert op het moment dat hij niet beweegt zodat je stroom kan besparen.

De Double weegt slechts zeven kilo en dat maakt het makkelijk voor mensen om hem te verplaatsen. De eerste exemplaren worden eind dit jaar geleverd. De eerste productierun is al uitverkocht, maar je kan hem nog steeds vooruitbestellen. Je bespaart dan zo'n 500 dollar.

Double Robotics denkt dat de Double goed inzetbaar is op het kantoor voor communicatie tussen collega's die op andere lokaties zitten. Hoewel je natuurlijk ook een iPad vast kan houden terwijl je via een videocall communiceert met een collega elders, heeft de Double het voordeel dat je juist je handen vrij hebt om dingen te laten zien aan je collega.

De Double zou ook als mobiele kiosk in winkelcentra kunnen dienen. Persoonlijk zie ik daar meer brood in. Zeker nadat ik recentelijk iets in de Bijenkorf zocht, niet kon vinden maar veel erger, ik kon ook geen personeel vinden. Een Double zou mij prima naar de schappen hebben kunnen leiden waar het product lag wat ik zocht. Op een soorgelijke manier zou de Double ook als gids in musea toeristen kunnen rondleiden.

Ik kan in elk geval niet wachten om 'm als mijn dubbelganger tijdens een live Uitpakparty op Bright Night uit te proberen. Vrijdag 31 augustus is er weer een in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De Double hebben we helaas nog niet, maar wel een hele hoop ander moois wat je moet komen uitproberen.

Lees meer over:

Deel via