Ook Tweede Kamer wil Telefoongids uit brievenbus weren

Ook Tweede Kamer wil Telefoongids uit brievenbus weren

20-08-2012 13:08 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Het Twitterprotest van internetjournalist Alexander Klöpping heeft gewerkt: ook de Kamer is tegen de ongevraagde verspreiding.

De Telefoongids (voor de jongeren: een lijvig papieren boekwerk met telefoonnummers van vaste verbindingen) is boos op Klöppings initiatief Sterf Telefoongids Sterf: een website die je doorverwijst naar het opzegformulier van De Telefoongids. Nadat Klöpping over de boze brief van De Telefoongids had getweet, bleek dat velen zijn mening delen. Zo ook een Kamermeerderheid, bestaande uit PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Klöppings initiatief begon als een protest tegen 'de dode bomenfabriek', maar volgens De Telefoongids doet de toevoeging van het woord sterf "ernstig afbreuk aan de reputatie van het merk zonder dat daarvoor een noodzaak bestaat". Het idee van Klöpping is dat iedereen die De Telefoongids wil ontvangen, zich eerst moet aanmelden.

De Telefoongids valt onder de Telecomwet, waarin staat dat er een verplichting is om de gids te verspreiden. Hierdoor wordt het dikke boekwerk zelfs bezorgd bij degenen met een Nee/Nee-sticker op de deur. Een ex-werknemer van De Telefoongids meldt dat het bedrijf vooral vanuit commercieel oogpunt de boekwerken blijft versturen, met name om "hoge oplage en elk huishouden te roepen".

Martijn van Dam, Tweede Kamerlid van de PvdA, meldt via Twitter dat De Telefoongids een wettelijke basis in de Telecomwet heeft en hier kan de Tweede Kamer over beslissen. De zes betreffende politieke partijen hebben al aangegeven om de Telecomwet aan te willen passen. Klöppings actie is in elk geval al geslaagd: "Ze kunnen de boom in (grapje!)."