Eerste indruk: Sony Xperia Sola

Eerste indruk: Sony Xperia Sola

15-08-2012 08:08 Laatste update: 28-04-2018 16:38

De eerste smartphone met Floating-Touch: bedienen zonder aanraken. Klinkt magisch maar heb je er ook wat aan?

In de zomer heb je er geen last van maar als je in hartje winter je smartphone wilt bedienen, dan moet je je handschoenen uitdoen om het touchscreen te bedienen, tenzij je speciale handschoenen draagt geschikt voor touchscreens. Dat is onhandig en oncomfortabel. In maart kondigde Sony de Xperia Sola aan die gebruik maakt van een nieuwe touchscreentechnologie die het Floating Touch noemt.

Door je vinger boven het scherm te zweven en te bewegen zonder deze aan te raken kun je interface-elementen zoals weblinks en knoppen voorselecteren op een soortgelijke manier als je met de bewegende cursor op een computerscherm doet. En net zoals op je desktopbrowser wordt de link waar je vinger boven zweeft onderstreept of verandert van kleur om aan te geven dat die link je selectie is. Vervolgens raak je het scherm aan ter bevestiging, om bijvoorbeeld naar de gelinkte webpagina te gaan. De Floating Touch technologie moet het mogelijk maken om je smartphone zelfs met handschoenen aan te bedienen.

Ik kan beamen dat het werkt. Zelfs met dikke handschoenen aan. Sony's Floating Touch lost wel het probleem van het bediening met handschoenen op, maar veel meer heeft het niet te bieden. Althans op dit moment. De enige app die de technologie ondersteunt is de webbrowser. Nou ja, als je je vinger boven het home scherm zweeft dan beweegt de bewegende achtergrond ook richting jouw vinger. Maar daar ga je geen smartphone voor kopen.

Sony hoopt dat app-ontwikkelaars met deze technologie aan de slag gaan. Zolang er geen apps komen die Floating Touch ondersteunen heb je er nu nog weinig aan. Sony is gewoon te vroeg met deze technologie naar buiten gekomen. Ze hadden meteen een aantal zaken in het OS FT-klaar moeten maken zoals het toetsenbordje om teksten in te voeren. Wil je even tweeten op de piste met je ski-handschoenen dan zou het een uitkomst zijn als de letter die je wil aanraken dankzij FT oplicht en geselecteerd wordt, net zoals FT dat met links in de browser doet. Dat zou juist de kracht van FT moeten zijn. Een gemiste kans want ontwikkelaars zullen niet zo snel bereid zijn om hun app aan te passen voor slechts één model Android smartphone. Sony had veel meer uit deze technologie kunnen halen door van de Sola een showcase te maken.

Overigens draait de Sola nog op Android 2.3. Sony heeft beloofd een dezer dagen met een 4.0 update te komen. De Sola met zijn 1 GHz dualcore-processor en 512 mb werkgeheugen is met een prijskaartje van zo'n 260 euro een middenklasser Android smartphone. Het 3,7 inch scherm met een resolutie van 480x854 pixels is lekker scherp. Hij heeft een 5 megapixel camera aanboord waarmee je 720p video schiet. De Sola heeft een dedicated cameraknop zodat je meteen vanuit gelockt scherm de camera opent, zodat je binnen twee seconden een foto kan nemen. Die knop voelt niet lekker en gaat erg stroef. Ik merk dat ik zo hard moet drukken om naar de camera te switchen dat hij meteen ook maar een foto neemt zonder dat ik dat wil. Jammer. De Sony Timescape-skin over het Android OS stelt niet veel meer voor dan een aantal grafische ingrepen. De vijf home screens kun je uiteraard zelf indelen met snelkoppelingen en widgets.

De Sola ondersteunt NFC en wordt geleverd met twee Sony SmartTags. Houd je de telefoon in de buurt van een van deze SmartTags dan worden allerlei instellingen automatisch aangepast. Dit filmpje suggereert dat je in je auto stapt, je toestel automatisch een Bluetooth-verbinding maakt met je carkit, de gps ontvanger aanzet en Google Maps opent. Leuk maar gebruik je dat in de praktijk ook? Mijn carkit maakt automatisch verbinding met mijn iPhone en ik start gewoon de TomTom app. Big deal.

Op zich is de Sola een prima middenklasser die snel genoeg is maar laat Floating Touch vooral niet de doorslag zijn om hem te kopen. Ik prefereer de Xperia Go boven de Sola omdat deze met zijn stof- en waterdichte behuizing iedereen een echte zinvolle feature heeft te bieden.