Eerste Indruk: BeBook Pure

Eerste Indruk: BeBook Pure

07-08-2012 11:41 Laatste update: 28-04-2018 16:38

BeBook Pure is een no-nonsense reader. Hij richt zich puur en alleen op het lezen van digitale boeken en documenten.

Hoewel het lang geleden is dat ik een boek op een ereader heb gelezen, lees ik me suf aan ebooks op mijn iPad. Zolang ik binnenshuis lees, ondervind ik geen nadelen van het lezen van een lcd-scherm. Er wordt altijd gezegd dat dat vermoeiend is. En in de avonduren moet je volgens een aantal studies vooral niet teveel van een tablet lezen omdat het blauwe licht van een lcd iets met je brein zou doen waardoor je niet in slaap kan vallen. Maar daar merk ik weinig van.

Een ereader met een e-inktdisplay zou de voordelen van het lezen van een papieren boek combineren met de voordelen van elektronica; je kan duizenden ebooks in één apparaatje opslaan en zonder het vermoeiende geflikker van een scherm lezen.

Mijn ereader ligt al geruime tijd stof te vergaren in de kast. Ik vind de interface van een tablet prettiger, hij slaat veel soepeler pagina’s om, is sneller en het kopen van boeken ervaar ik als simpeler. Zelfs al heb je een ereader met wifi en touch het struinen door digitale boekenwinkels gaat lang niet zo soepel als met een tablet.

Mijn iPad functioneert dus prima als ereader, tot ik op een zonnige dag op het balkonnetje met de iPad ga zitten, dan houdt het verhaal op. Je ziet nauwelijks nog wat op het scherm. En een zonnebril kan je al helemaal vergeten want het scherm wordt daarbij afhankelijk van de stand van het scherm pikzwart. Ik kan een ebook op mijn iPad nog net lezen zolang het scherm in de schaduw hou.

De BeBook Pure, is de nieuwe 6 inch ereader van het Nederlandse merk BeBook dat een comeback heeft gemaakt na een faillissement begin dit jaar. De Pure is puur en alleen gericht op het lezen van digitale boeken en documenten. Hij heeft geen touch, geen wifi om je direct met de ebookwinkel te verbinden en ondersteunt geen audiobestanden. Alle overbodige toeters en bellen zijn achterwege gelaten.

Wat hij wel heeft is een prima leesbaar 6 inch e-inktscherm, 4 gb aan intern geheugen waarop je zo veel boeken kan opslaan dat je daarna nooit meer een boek hoeft te downloaden en een accu waarmee je 12 duizend pagina’s in een razend tempo moet lezen voordat de accu na drie weken opgeladen moet worden. Opladen doe je via een micro usb-aansluiting. Met een micro sd-kaartje kan je, als 4gb aan ebooks niet genoeg voor je is, de gehele collectie van de stadbibliotheek op de Pure zetten. De gebruikelijke bestandsformaten zoals ePub, HTML, RTF, PDF, txt, HTML en Mobipocket maar ook Adobe boeken met drm worden ondersteund.

Het ontbreken van wifi is afhankelijk van je leesgewoontes wel of geen gemis. Enerzijds zit je niet vast aan een ebookwinkel zoals vele andere merken ereaders. Nadeel is dat je ebooks via je computer moet kopen, downloaden en met bijvoorbeeld gratis software zoals Calibre op de BeBook moet plaatsen. Ga je op vakantie dan moet je daar voor vertrek dus rekening meehouden.

De 8mm dikke Pure is volgens de makers de dunste e-inkt ereader op de markt en hij weegt maar 188 gram. Hij ligt dan ook heerlijk in de hand en in tegenstelling tot mijn iPad kan ik hem zonder problemen tussen duim en wijsvinger vasthouden zonder vermoeidheid. Onder aan het scherm vind je een knoppen voor home, return, optie en toetsenbord samen met een soort ‘D-pad’ navigatieknop. Aan de rechterzijde zitten de knoppen om de pagina om te slaan. Ze klikken prima en voelen kwalitatief aan. Navigeren is simpel en overzichtelijk hoewel ik mijn touchscreen instincten wel even moest onderdrukken om te wennen aan het ‘oude’ gevoel van echte knoppen. De interface van de Pure is simpel.

Op zich heeft de BeBook Pure niet zoveel anders te bieden dan de concurrentie en in sommige gevallen zelf minder door het ontbreken van wifi. Maar de Pure onderscheidt zich vooral door zijn rubberen behuizing. Die voelt geweldig aan alsof je iets organisch vasthoudt in plaats van een stuk plastic en het straalt pure degelijkheid uit.

Het bracht mij onmiddellijk op een idee. Die rubberen behuizing voelt zo goed aan dat hij stof- en waterdicht naar mij schreeuwde. Met de ideale ereader zou je namelijk overal moeten kunnen lezen; op het luchtbed in het zwembad, in het zand op het strand en met een glaasje wijn in de badkuip. Hij heeft geen touchscreen waardoor het technisch relatief makkelijk moet zijn om hem geheel stof en waterdicht te maken. Er zou wel een waterdichte beschermende kunststof laag over het E-Ink scherm moeten worden aangebracht die krasbestendig is. Dat is wellicht de grootste uitdaging.

Het enige poortje dat je waterdicht zou moeten maken, is het usb-poortje want met 4 gb intern geheugen is de sleuf voor micro sd eigenlijk overbodig. Dat zou nog eens een innovatie in ereader land zijn. Daar kan geen papieren boek of tablet tegen op. Maar dat is slecht een toekomstdroom. Op dit moment is de BeBook Pure een prima simpele ereader met een redelijke prijs (100 euro) en een geweldige behuizing.