Hoe harder de zon schijnt, hoe kouder je ijsje

Hoe harder de zon schijnt, hoe kouder je ijsje

26-07-2012 08:59 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Deze ijscokar maakt je ijsje koud op de warmte van de zon en biedt de ijscoman gelijk wat schaduw.

Wie wel eens achter de koelkast komt, weet het: koelen maakt warmte. Dus wie heeft het op een warme dag het heetst? De ijscoman! Zijn kar staat op een zonnig plekje een flinke hoeveelheid ijs koud te houden, terwijl die klep telkens opengaat om er een straciatella of perenijsje uit te halen ontsnapt er veel net geproduceerde koelte. Ontwerpbureau Springtime zat er ook mee.

IJs & Zopie heet hun nieuwste mobiele product. Deze ijscokar is een aanhanger zo groot als een vouwwagen, en werkt ook een beetje zo. Op het zonnige drukke kruispunt aangekomen, draait de ijscoboer met een zwengel de kar open en onthult zo een schaduwgevend dak met zonnepanelen. Het zonnepaneel laadt twee efficiënte AGM batterijen op. Daarmee heb je zelfs op een bewolkte dag genoeg stroom voor een volle dag ijs verkopen.

De duurzame ijscokar is afgewerkt in hoogglans wit met rvs en een houten blad. Het energielekkende schuivende deurtje is er nog steeds, maar nu is de kar energieneutraal, zegt Springtime. "Vorige week hebben we de eerste twee exemplaren opgeleverd. We hebben deze op eigen initiatief ontwikkeld in samenwerking met IJs & Zopie en Odenwald Organic", aldus ceo John Kock. "Later dit jaar willen we tot een volgende, grotere productieserie komen."

Nu is het zoeken naar een geïnteresseerde ijsverkoper. Wij tippen de twitterende ijscoman uit Utrecht. Lekker socialijzen bij die kar.