Met sojaolie gaan autobanden langer mee

Met sojaolie gaan autobanden langer mee

25-07-2012 13:59 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Corrie Gerritsma

De grootste autobandenfabrikant van de wereld test de komende maanden banden die gemaakt zijn met sojaolie.

Alle milieuvriendelijke alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn welkom. GoodYear zegt olie van sojabonen te kunnen gebruiken om autobanden te fabriceren. De winst zit 'm aan twee kanten. Ten eerste gaan de banden 10 procent langer mee en hoeven er dus minder geproduceerd te worden. En ten tweede bespaart GoodYear hiermee 26,5 miljoen liter aardolie.

De helft van de wereldwijde productie van rubber komt in de autoindustrie terecht. 'T is niet voor het eerst dat deze industrie kijkt naar sojabonen. Digital Trends zet een paar voorbeelden op een rij: Ford maakte in de jaren 40 een soja-auto, in 2008 vulde Mustang autostoelen met op soja gebaseerd schuimrubber. Bandenmaker Yokohama gebruikt olie uit sinaasappelschillen voor het maken van banden, dat klinkt in ieder geval lekker fris op de weg.

Grote vraag is natuurlijk waar deze soja vandaan komt en of het gebruik van sojaolie voor de autoindustrie niet ten koste gaat van voedselproductie. De VS is met 91 miljoen ton de grootste sojaproducent van de wereld. Gister nog schreef NRC Next over de crisis op de voedselmarkt en hoe de voedselproductie door slechts een paar landen geregeerd wordt; door droogte in het midwesten van de VS zijn de maïs en soja-oogst mislukt waardoor de prijzen omhoog schieten.

De banden met sojaolie worden de komende maanden in Texas getest en zouden in 2015 in productie genomen worden. De Sojabonenbond van de VS is er in ieder geval blij mee, en doneert 500.000 dollar aan GoodYear voor verder onderzoek.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s