Hightech mode voor het Nederland van 2052

Hightech mode voor het Nederland van 2052

24 juli 2012 om 16:42
Laatste update: 28 april 2018 om 17:09
  • Dewi Pinatih

In de toekomst leidt kleding een eigen leven. Een lesje modetoekomst van Hollands enige couturier Iris van Herpen.

Het lijkt alsof de jurken uit de laatste collectie van Nederlands enige officiële couturier Iris van Herpen leven. Glimmende vloeiende blobs omhullen de modellen en lijken te bewegen of krullen zich juist stevig vast om de vrouwelijke rondingen.

Van Herpens inspiratie is duidelijk terug te zien: Hylozonic Ground van architect Philip Beesley, een reactieve omgeving waarin een woud van tubes en armen zich zelfstandig beweegt en reageert op de ruimte. Het project is gebaseerd op een eeuwenoude filosofie dat alle materie leeft. Beesley suggereert dat de stad van de toekomst wel eens een levend wezen zou kunnen zijn en werkt met een groot team creatieven om zijn visie vorm te geven.

Scheikundige Rachel Armstong is zo'n teamlid. Ze verdiept zich in 'living technology': levende gebouwen die zichzelf onderhouden en repareren en zich aanpassen aan de omstandigheden.

De radicale veranderingen die deze technologie zal veroorzaken voor design, architectuur en mode is wat de inspiratie vormde voor de collectie van Van Herpen. Een nieuwe jurk maken en een oude weggooien is niet meer nodig: de kleding wordt een levende creatie die zich kan aanpassen en verbeteren.

In de collectie met de naam Hybrid-Holism geven spiegelende koperen platen, metaal gecoate strips, kant van siliconen, Swarovski-kristallen en transparant acryl een super futuristische look. Maar achter de stukken gaat ontzettend veel handwerk schuil. Het is typisch Iris om dit te combineren met hi-tech. Samen met architect Julia Koerner ontwikkelde ze een jurk die in 3D geprint werd met Mammoth Stereo lithografie. Laagje voor laagje werd de jurk geprint in een vat van polymeer dat uithard wanneer die met een laser wordt bestraald.

Vertrouw op Van Herpen dat Nederland er ook in de toekomst modieus bijloopt.

Lees meer over:

Deel via