Bottlenose filtert social media en nieuws

Bottlenose filtert social media en nieuws

24 juli 2012 om 07:05
Laatste update: 28 april 2018 om 17:09

De online zoek- en filtertool Bottlenose, met een Nederlander aan boord, moet een beter overzicht in de chaos van social media, nieuws en foto's bieden.


Wie dagelijks worstelt met de stortvloed aan updates van Twitter en Facebook en zijn rss-feeds niet meer kan bijhouden, moet eens een blik werpen op Bottlenose. Deze zoek- en filtersite was al maanden live voor een groep testgebruikers, maar is sinds dinsdag de publieke betafase ingegaan, wat inhoudt dat iedereen ermee aan de slag kan.

Bottlenose bestaat uit meerdere functies. Als je een account aanmaakt, en de site koppelt aan Twitter, dan kan Bottlenose met zijn algoritmes tweets filteren op importantie en populariteit, of de trending topics in jouw netwerk weergeven. Hetzelfde doet Bottlenose als je elk willekeurig onderwerp intypt in het zoekveld. Dan verschijnt het onderdeel Now met trends, foto's, populaire personen en gerelateerde onderwerpen. Zoekacties zijn ook op te slaan in een dashboard.

Het onderdeel Paper showt belangrijke updates en gedeelde artikelen door bekenden in een een soort krantenlay-out, op een manier die lijkt op Pinterest en Flipboard. Je kan meteen doorklikken naar de verhalen op externe sites.

Het tabblad Pictures geeft je de meest recente foto's rond onderwerpen en Scanner geeft informatie over sentiment en de activiteit rond onderwerpen. Sonar geeft de belangrijke woorden, mensen en hashtags weer op een visuele manier in een diagram. Je kan in- en uitzoomen op de verschillende verbanden.

Technisch directeur van de Amerikaanse startup Bottlenose is Nederlander Dominiek ter Heide. Volgens Bottlenose verwerkt de site drieduizend berichtjes per seconde per gebruiker. Het bedrijf gebruikt hiervoor een gepatenteerd proces dat het 'crowd computing' noemt, waarbij elke gebruiker met zijn browser onderdeel uitmaakt van een cloudnetwerk. De site zou daardoor ook goed schaalbaar zijn.

Gebruik van Bottlenose is vooralsnog helemaal gratis, maar voor uitgebreide opties voor professionals en bedrijven moet uiteindelijk worden betaald.

<object width="390" height="219" data="http://www.youtube.com/v/LUCcxGDzZDs?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/LUCcxGDzZDs?version=3&amp;hl=en_US"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/LUCcxGDzZDs?version=3&amp;hl=en_US"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>

Lees meer over:

Deel via