Canon introduceert zijn eerste systeemcamera

Canon introduceert zijn eerste systeemcamera

23-07-2012 13:12 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Als laatste van de grote camerafabrikanten introduceerde Canon vandaag hun eerste ‘spiegelloze’ systeem camera, de Canon EOS-M.

Zo’n vier jaar geleden introduceerde Panasonic met de Lumix DMC-G1 een nieuwe generatie camera’s: met verwisselbare lenzen, grote beeldsensoren die de kwaliteit van een dSLR camera benaderen, maar zonder een spiegelhuis waardoor de body van de camera uiterst compact blijft. Alle grote fabrikanten zoals Olympus, Samsung, Sony, Nikon en Fujifilm volgden met hun eigen systeemcamera’s, alleen Canon liet nog op zich wachten.

Vandaag introduceert Canon zijn eerste systeemcamera, de EOS-M, die met name gericht is op de consument die gebruikersgemak wil en hoge kwaliteit foto’s. De EOS-M is met zijn 18 megapixel CMOS-sensor als het ware een spiegelloze versie van de recent geïntroduceerde EOS 650D dSLR, maar dan met een eenvoudigere interface en een veel compactere body.

Dat merk je meteen als je naar de programma-knop kijkt die maar drie standen heeft; auto, diafragmavoorkeur en filmen. Overigens kan je wel handmatig sluitertijden en diafragma instellen maar dan moet je via het touchscreen de menu’s in. Het 1040k, 3,2 inch touchscreen van de EOS-M is overigens een van de betere onder de systeemcamera’s en navigeren is overzichtelijk en makkelijk.

Canon-liefhebbers die reeds geïnvesteerd hebben in Canon-objectieven hoeven niet te treuren. De Canon mag dan wel met een nieuwe EF-M lensmount zijn uitgerust, Canon EF objectieven kunnen via de nieuwe Mount Adapter EF-EOS M alsnog op de systeemcamera gebruikt worden. Canon heeft voor nu twee lenzen speciaal voor de EOS-M uitgebracht: de F-M 22mm f/2 STM met vaste brandpuntsafstand en de EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM met standaard zoom.

Een flits is niet ingebouwd maar de EOS-M is uit te breiden met de compacte Speedlite 90EX. De EOS-M gaat tot iso 12800 en schiet bovendien Full HD video. Met ‘subject tracking’ hou je tijdens het filmen het bewegende onderwerp continue met autofocus scherp. De EOS-M is begin oktober verkrijgbaar.

EOS M plus 18-55mm kit: € 849,- EOS M plus 22mm plus adapter kit: € 979,- EOS M plus 18-55mm plus 22 mm kit: € 1049,- EF-M 18-55mm: € 299,- EF-M 22mm: € 249,-
EF(-S) adapter: € 129,-

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s