Hiriko Fold: deze auto kan je parkeren op anderhalve meter

Hiriko Fold: deze auto kan je parkeren op anderhalve meter

23-07-2012 11:35 Laatste update: 28-04-2018 17:09

De Hiriko Fold is een elektrisch autootje dat je kunt invouwen om hem compacter te maken. Bijvoorbeeld als je maar een klein parkeerplekje hebt.

De Hikiro Fold is in 2003 ontworpen door het MIT Media lab dat een oplossing zocht voor het groeiende ‘eerste en laatste kilometers probleem’: forensen die gebruik maken van het openbaar vervoer moeten vaak nog wat kilometers afleggen als ze het laatste station hebben bereikt. Als dat niet makkelijk kan, pakken ze liever de auto.

Carpoolen, shuttle bussen en huurfietsen bij treinstations zijn al ingezet om het de forens makkelijker te maken. Daar komt de elektrische leenauto Hiriko Fold bij. De tweezitter pakt in ieder geval het parkeerprobleem aan. In ingeschoven vorm is de auto slechts 1,5 meter lang waardoor er wel drie op een normale parkeerplaats passen. Doordat de Fold om zijn as kan draaien is hij tevens makkelijk te parkeren. Ga je terug de weg op, dan schuif je de Fold uit tot 2,5 meter voor wat meer rijgemak.

De city car heeft een maximale snelheid van 50 km/u en een bereik van 120 km. Dit lijkt misschien weinig aangezien de wagen bedoeld is om verschillende ritten per dag te maken, maar binnen 15 minuten is de lege lithium-ion batterij volledig opgeladen en klaar voor de volgende kilometers.

Momenteel wordt de Fold getest in het noorden van Spanje. Daar zijn ze een infrastructuur van verdeel -en oplaadpunten aan het aanleggen en moeten voor het eind van het jaar 20 prototypes rondrijden. Critici geven aan dat de geschatte kostprijs van 13.000 euro te hoog is om de leenauto in te zetten in grote steden. Toch zijn steden als Barcelona, Berlijn, Malmö en San Fransisco al aan het samenwerken met de ontwikkelaars van de Hiriko Fold.

Door Teun van den Neste.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s