Adieu Minitel: Frans internet-avant-la-lettre is niet meer

Adieu Minitel: Frans internet-avant-la-lettre is niet meer

30-06-2012 17:24 Laatste update: 28-04-2018 17:09
Author profile picture

Floris Poort

Het Minitel netwerk verbond gelijknamige Franse computers via de telefoonlijn, vandaag gaat de stekker eruit.

Fransen worden misschien niet gezien als het meest technologisch vooruitstrevende volk ter wereld. Toch hadden ze jaren voor de intrede van internet zoals wij dat kennen al een landelijk verbonden computernetwerk. In 1982 ging het Minitel netwerk live, in eerste instantie als digitale gouden gids. Mensen betaalden voor de verbinding, de hardware was gratis. Dat maakte Minitel populair, zelfs vandaag zouden naar schatting nog zo'n 800.000 mensen gebruik maken van de dienst.

Minitel groeide in functionaliteit en verbond op het hoogtepunt midden jaren 90 ruim 25 miljoen gebruikers via zo’n 9 miljoen apparaten. Voordat de rest van de wereld dat kon, zaten de Fransen al te ‘internet’bankieren en bestelden ze artikelen via Minitel. Ook was het land van de Moulin Rouge de eerste met cybersex: Minitel Rose was ’s werelds eerste erotische chatroom. Hier in Nederland heeft de Minitel nooit een groot succes willen worden. De namen Viditel en Videotex zullen bij weinigen een belletje doen rinkelen.

Ondanks de nostalgie en het chauvinisme dat Minitel bij veel Fransen oproept, heeft France Telecom besloten het inmiddels erg verouderde netwerk vandaag af te sluiten. Het onderhoud kost ondertussen gewoon te veel in verhouding met het steeds afnemende gebruik.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s