Rijksmuseum houdt Miss-verkiezing op Facebook

Rijksmuseum houdt Miss-verkiezing op Facebook

29-06-2012 12:49 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Bram van Dijk

Welke chick van het Rijksmuseum komt deze maand op de kalender? Wordt het die meid van Kruseman, Bartolini of toch van Netscher?

Geen badpakkenronde of World Peace-uitspraken bij de Miss-verkiezing van het Rijksmuseum. Op de Facebook-pagina wordt er elke maand een nieuwe schoonheid gekozen tot de Miss Rijksmuseum van de Maand uit de rijke collectie mooie vrouwen van het museum.

Ze zijn dus al op de helft en er zijn al een aantal echte beauties uitgekomen. Zoals de Miss januari: schoonheid van Paulus Moreelse uit 1630 en Miss mei: het beteuterde gezichtje van de dame van George Hendrik Breitner.

"Wij hebben natuurlijk een enorme collectie, maar die is eigenlijk niet van ons. Die is van het hele Nederlandse volk”, zegt Marijke Smallegange, marketing manager bij het Rijksmuseum. "Met dit soort initiatieven willen we onze collectie onder de mensen brengen."

De traditionele grootmeesters worden even overgeslagen in de verkiezing. "Het is vooral de bedoeling om de breedte van onze collectie te laten zien." Aan het einde van het jaar wordt van de Miss-verzameling ook echt een kalender gemaakt.

Een eerdere verkiezing van het Rijksmuseum die de moeite waard was, was Het Mooiste Naakt in het tijdschrift OOG. Liggend naakt van Isaac Israëls werd eerste, mijn persoonlijke favoriet Het gerucht van Johannes Moesman derde.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s