Kleding van groene thee en politiebijen

Kleding van groene thee en politiebijen

26-06-2012 07:33 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Dewi Pinatih

Ontwerpers laten zich inspireren door bacteriën en virussen. Museum Boijmans van Beuningen laat zien hoe.

De aanleiding voor de tentoonstelling lag iets verderop in de havenstad in het lab van het Erasmus Medisch Centrum, waar een nieuw vogelgriepvirus ontwikkeld werd door middel van menselijke manipulatie. Vanuit Amerika probeerde men te voorkomen dat het onderzoek gepubliceerd zou worden; in plaats van een levensreddend vaccin zou er in handen van terroristen een potentieel biologisch wapen mee ontwikkeld kunnen worden. Vrijdag werd bekend dat het onderzoek nu toch ongecensureerd gepubliceerd is. De tentoonstelling over design en microscopisch leven, die een dag later opende, speelt dus goed in op de actualiteit, maar is zelf wat luchtiger van aard.

Grappig is het filmpje van Thomas Thwaites, waarin een Engelse politie-imker uitlegt hoe hij bijen inzet bij het opsporen van illegaal gemanipuleerde planten. Gentechnologie kan ervoor zorgen dat planten bepaalde vaccins of medicijnen produceren. Maar door bio-hacking of doehetzelvers zou deze kennis wel eens buiten de streng gecontroleerde laboratoria toegepast kunnen worden. Pollen in de bijenkorf worden geanalyseerd door de politie-imker en 'bee waggle dance tracking' traceert de genetisch gemanipuleerde plant die de bij bezocht. Hartstikke nep natuurlijk deze bijen CSI, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Al wel realiteit maar nog in ontwikkelingsfase is het textiel dat onderzoeker Suzanne Lee ontwikkelt uit groene thee, suiker en diverse micro-organismes. Onder invloed van warmte komt een gistingsproces op gang waarbij de bacteriën, gevoed door de suikers, fijne draden van cellulose vormen. De draden kleven samen tot een velletje bovenop het mengsel. Na twee tot drie weken is dit dik genoeg om te oogsten. Het materiaal kan nat op een mal gemodelleerd worden of in droge staat verwerkt worden tot een kledingstuk.

De hele zomer kaart Boijmans actuele thema's aan in een serie presentaties onder de noemer Design Columns.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s