Als je hard genoeg trapt, stijgt fietshelikopter Gamera op

Als je hard genoeg trapt, stijgt fietshelikopter Gamera op

25-06-2012 14:14 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Het zweefrecord voor een door menskracht aagedreven helikopter staat nu op 50 seconden. Net niet genoeg voor een prijs van 250.000 dollar.

Studenten van de Amerikaanse Clark School of Engineering schreven geschiedenis door met de Gamera II, die als een fiets door een mens wordt aangedreven, vijftig seconden vlak boven de grond te zweven. Ze verbraken hiermee niet alleen het zweefrecord van hun eerste Gamera helikopter dat op 11 seconden stond maar hebben nu ook het wereldrecord in handen.

Jammer genoeg kwamen ze tien seconden en enkele meters hoogte te kort om de Sikorsky Prijs ter waarde van 250 duizend dollar in ontvangst te nemen. Helikopterfabrikant Silorsky belooft deze prijs al sinds 1980 aan diegene die als eerste met een helikopter op menskracht 60 seconden binnen een vierkant van tien meter boven de grond zweeft en tijdens de vlucht kortstondig een minimale hoogte van drie meter bereikt.

Als de studenten ergens een topwielrenner kunnen vinden die de kracht en het uithoudingsvermogen heeft, kan het team met de Gamera II wellicht wel de zestig seconden halen. Dankzij lichtgewicht materialen waaronder balsahout, piepschuim en koolstofvezels weegt de helicopter slechts 32 kilo. De vier wieken en de constructie maken de Gamera II wel erg groot met zijn maximale afmeting van 32 meter. Die parkeer je niet zo maar even voor de deur.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s