Opblaasbare veiligheidsgordels zijn de airbags voor op de achterbank

Opblaasbare veiligheidsgordels zijn de airbags voor op de achterbank

25-06-2012 10:07 Laatste update: 28-04-2018 17:09
Author profile picture

Rutger Middendorp

Ford komt volgend jaar ook in Nederland met veiligheidsgordels waarin een airbag is verwerkt voor de passagiers op de achterbank.

Afgelopen week mocht ik namens Bright rondsnuffelen in het Forschungszentrum van Ford in Aken. Daarover lees je meer in Bright #47, maar één vondst delen we vast met je: de opblaasbare veiligheidsgordel.

Terwijl de inzittenden voorin auto's steeds meer airbags kregen, moesten de inzittenden achterin het maximaal doen met één gordijnairbagje. Probleem is namelijk dat het lastig is een plek te vinden waar je de airbag kwijt kan. Bij Ford kwamen ze op het idee om er een in de gordel te verwerken. Die zit na ontploffen altijd op exact de juiste plek en blaast zo op dat de klap van het hoofd naar voren ook opgevangen wordt. Bovendien wordt de klap opgevangen door een vijf maal groter oppervlak dan bij een gewone gordel; dat voorkomt gebroken ribben.

In Amerika is de techniek al sinds 2010 in de Ford Explorer te koop. 40 procent van de klanten kiest daar voor deze optie. In gebruik werkt het praktisch hetzelfde als een gewone driepuntsgordel. Enige verschil is dat de gordel zowel boven als onder oprolt. Na een beetje oefenen is dat zelfs makkelijker dan een reguliere gordel. Daarnaast is de stof rondgestikt, waardoor je minder last hebt van 'snijden' van de gordel. De sluiting wijkt ook enigzins af omdat de lucht door de 'gesp' moet stromen. Je sluit het ventiel dus aan op het moment dat je de gordel dichtdoet.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s