Wales heeft eerste Wikipedia-stad

Wales heeft eerste Wikipedia-stad
18 mei om 14:06
Laatste update: 28 april om 17:40

Monmouth in Wales is de eerste Wikipedia-stad ter wereld, dankzij duizend qr-codes.

Monmouthpedia is een project met als doel een complete plaats voor het eerst helemaal te wiki'en, ook in het echte leven. Het stadje Monmouth in Wales is voorzien van een wifi-netwerk en van duizend qr-codes die verwijzen naar Wikipedia-pagina's over zo'n beetje alles in de plaats. Zaterdag vindt de officiële opening van Monmouth als eerste Wikipedia Town plaats.

Wikipedia-vrijwilligers hebben 500 nieuwe artikelen over Monmouth in maar liefst 25 verschillende talen geschreven. Ongeveer 200 bedrijven en diverse onderwijsinstellingen hebben ook meegewerkt aan het project. Elk belangrijk gebouw van het dorp met zo'n negenduizend inwoners heeft een qr-code. En dat zijn geen lullige stickers. De codes zijn geplaatst op keramische plakkaten die decennia mee moeten gaan.

Monmouth is trouwens niet zomaar een stadje. Het is de geboorteplaats van koning Hendrik V en heeft de enige dertiende-eeuwse brug die nog over is in Groot-Brittannië. Weet je dat ook weer.

<object width="390" height="228"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/H9guSj8fFAg?version=3&amp;hl=nl_NL"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/H9guSj8fFAg?version=3&amp;hl=nl_NL" type="application/x-shockwave-flash" width="390" height="228" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></object>

Lees meer over:

Deel via