Nog kleiner dan de Smart Fortwo: de Smart Escooter

Nog kleiner dan de Smart Fortwo: de Smart Escooter

16 mei om 10:56
Laatste update: 28 april om 18:11
  • Luke van Velthoven

Automerken brengen steeds vaker bijzondere rijwielen op de markt. Smart komt met een elektrische scooter, Audi met een elektrische stuntfiets.

De Smart Escooter liet zich voor het eerst zien op de autotentoonstelling in Parijs in 2010, de autofabrikant zegt een definitieve versie van het voertuig uit te brengen in 2014. Het uiteindelijke ontwerp wordt evenals het prototype volledig elektrisch aangedreven.

Smart biedt met de komst van de Escooter een volledig aanbod van elektrisch aangedreven voertuigen: voor fietsers is er immers al de Ebike en op autogebied is er de Smart Fortwo. De accu van de Escooter is goed voor circa 100 kilometer met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Het originele concept bood ook een smartphone-dock, waarbij je telefoon als startsleutel kan functionere. Of die in het uiteindelijke ontwerp komt, is nog niet bekend.

Ook auto-fabrikant Audi start met klein elektrisch vervoer, en toonde een e-bike op het Wörthersee-evenement in Oostenrijk. Deze fiets met een kenmerkend Audi-design is erg licht dankzij het gebruik van met koolstofvezelf versterkte kunststof. De tweewieler is bovendien in een trick- én rij-modus te gebruiken, waarbij het zadel handig zakt voor het doen van tricks of stijgt voor comfortabeler rijden.

Alle andere rijmodi, waaronder twee voor wheelies, kunnen zelfs worden ingesteld via een ingebouwd touchscreen en je smartphone is via een draadloze verbinding ook aan je e-bike te koppelen. Daardoor is het mogelijk om je tricks te filmen via een speciale helmcamera, deze beelden op Facebook te zetten en met al die stunts punten te scoren in een online-competitie. Maar gewoon hard fietsen kan Audi's e-bike eveneens. In de Pedelec-modus zijn dankzij de elektromoter snelheden tot 80 kilometer per uur te halen.

Lees meer over:

Deel via