Pijnlijke mail van 20-jarige Zuckerberg opgedoken

Pijnlijke mail van 20-jarige Zuckerberg opgedoken

16 mei om 06:36
Laatste update: 28 april om 18:11

Kort voor de beursgang van Facebook is een mail van Mark Zuckerberg opgedoken waarin hij zijn advocaat om advies vraagt over de exit van zijn medeoprichter.

The Social Network

Hij kwam zijn beloftes aan de Winklevoss-broers met betrekking tot het bouwen van een Facebook-achtige site niet na, hij hackte de e-mailaccounts van twee journalisten van de universiteitskrant Harvard Crimson omdat hij bevreesd was voor negatieve publiciteit en hij draaide medeoprichter Eduardo Saverin een loer.

Kort voor de beursgang van Facebook is nu een e-mail opgedoken die een essentiële rol speelde in laatstgenoemde affaire. Het betreft een bericht van de toen 20-jarige Zuckerberg aan zijn advocaat. Facebook besloot destijds meer aandelen uit te geven, en de enige die daar de dupe van zou worden was Saverin: zijn belang in het bedrijf zou door de aandelenuitgifte flink verwateren.

De relatie tussen Zuckerberg en Saverin was eerder al flink onder druk komen te staan. In de e-mail licht Zuckerberg het plan toe waardoor Saverin niet alleen een grote berg geld zou mislopen bij een eventueel succes van het sociale netwerk, maar ook zijn zeggenschap over het bedrijf zou verliezen.

In de nu door Silicon Alley Insider gepubliceerde e-mail van Zuckerberg aan zijn advocaat schrijft de Facebook-oprichter: “Is er een manier waarop we dit (de aandelenuitgifte, MR) kunnen doen zonder dat het heel duidelijk voor hem wordt dat zijn belang verwatert tot 10 procent?”

Zuckerbergs advocaat waarschuwde de jonge internetondernemer dat het voorstel niet zonder risico was: Saverin zou een rechtszaak kunnen aanspannen omdat hij de enige aandeelhouder was wiens belang door de aandelenuitgifte zou verwateren. Die waarschuwing bleek later terecht: Saverin stapte naar de rechter en trof uiteindelijk een schikking met Facebook waarbij hij 4 tot 5 procent van het bedrijf in handen kreeg. Als Facebook later deze week naar de beurs gaat, is dat belang zo’n 5 miljard dollar waard.

Lees meer over:

Deel via