Maak van de wereld een knop

Maak van de wereld een knop
15 mei om 14:31
Laatste update: 28 april om 18:11

De MaKey MaKey maakt van iedereen uitvinder en tovert zo’n beetje alles om in een aanraakgevoelige knop.

Steeds meer van onze dagelijkse interactie met elektronica gebeurt door middel van geleiding. Over touchscreens en trackpads lopen constant kleine stroompjes die door je geleidende vinger verstoord worden. Zo weet een touchscreen of trackpad precies waar je vinger is. Disney liet al met hun Touché zien dat de mogelijkheden veel verder gaan dan dat we nu kennen en dat alles aanraakgevoelig kan zijn. Terwijl de industrie verder innoveert, hebben twee studenten van MIT’s Media Lab een gadget gemaakt die van alles een knop kan maken.

De MaKey MaKey is een simpel printplaatje. Je plugt aan de ene kant via usb in je computer, aan de andere kant gebeurt de magie. Met van een simpel stroomdraadje met krokodillenbek kun je door middel van de MaKey MaKey van zo’n beetje alles een knop maken, zo lang het maar stroom geleidt. De ontwikkelaars maakten al knoppen van onder andere bananen, boetseerklei, bakken water en zelfs mensen.

Het enige wat MaKey MaKey eigenlijk doet, is een onderbreking dat door het stroompje van bijvoorbeeld een aangesloten banaan loopt, doorgeven aan de computer. En die computer ziet dat gewoon als een muisklik of een druk op een van de pijltjestoetsen. De makers willen met MaKey MaKey iedereen van jong tot oud inspireren dingen uit te vinden. Daarom is het ding plug&play simpel, voor de gevorderde gebruiker is MaKey MaKey ook via Arduino aanspreekbaar. MaKey MaKey is later dit jaar voor ongeveer 35 euro voor iedereen beschikbaar. Wie ’m rond augustus al wil hebben, kan datzelfde bedrag op hun nagenoeg geslaagde Kickstarter pledgen.

Lees meer over:

Deel via