Software van Pirate Pay brengt torrent-verkeer in de war

Software van Pirate Pay brengt torrent-verkeer in de war
14 mei om 15:08
Laatste update: 28 april om 18:11
  • Luke van Velthoven

De Russische startup Pirate Pay heeft software ontwikkeld die de verspreiding van torrents tegengaat. Microsoft ondersteunt het bedrijf inmiddels.

Na alle rechtszaken die The Pirate Bay de nek zouden moeten omdraaien loopt het torrent-verkeer via die site nog niet echt terug, bijvoorbeeld dankzij de talloze mirrors. Drie Russen kwamen bij het ontwikkelen van traffic monitoring-software voor een provider per toeval op een ander wapen tegen dit torrent-verkeer. Deze vondst hebben ze verder uitgewerkt tot een bruikbare tool.

De exacte werking van de tool is niet bekend, maar de software zorgt er in ieder geval voor dat zogeheten torrent-nodes zo in de war worden gebracht dat de verspreiding van een bepaald bestand verslechtert. Door deze verwarring over de juiste ip-adressen die het bestand op dat moment seeden of binnenhalen, wordt de verbinding met gebruikers uiteindelijk verbroken. De Russen lijken een goede formule te hebben; Microsoft heeft de startup inmiddels gesteund met 100 duizend dollar.

De makers claimen de software daarnaast al succesvol te hebben getest in samenwerking met Sony Pictures en Walt Disney, en de torrent-distributie van een Russische film met bijna 50 duizend downloads te hebben verminderd. Pirate Pays software draait inmiddels op verschillende servers en bedrijven kunnen simpelweg een titel aangeven die door de Russen moet worden beschermd.

Dit kost de maker van die content wel een flink zakcentje: Pirate Pay laat hun virtuele honden pas los als er tussen de 12 duizend of 50 duizend dollar wordt neergelegd. Er zijn al wel eerder bedrijven geweest met vergelijkbare beloftes, zoals MediaDefender. Dat heet nu Peer Media en vraagt ook vele dollars voor het aanvallen van torrent-trackers en het uploaden van neppe torrent-bestanden.

Lees meer over:

Deel via