Hof onderzoekt rechtmatigheid antipiraterijverdrag ACTA

Hof onderzoekt rechtmatigheid antipiraterijverdrag ACTA

14 mei om 06:19
Laatste update: 28 april om 18:11

Het Europese Hof neemt de rechtmatigheid van het antipiraterijverdrag ACTA onder de loep, zo maakte de EU Commisie bekend.

Het ACTA-verdrag (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) dat piraterij tegen moet gaan, stuit op enorme tegenstand in Europa. Tegenstanders van het verdrag vrezen dat ACTA de vrijheid op internet aan banden zal leggen. Duizenden Europeanen zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het verdrag. Nu gaat het hoogste rechtsorgaan binnen de EU zich buigen over het verdrag om duidelijk te krijgen of ACTA in strijd is met fundamentele rechten in Europa zoals de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en het recht op bescherming.

John Clancy, woordvoerder van EU-commissaris Karel de Gucht: "De mening van het Hof is van essentieel belang om te reageren op de grote bezorgdheid die mensen in Europa hebben uitgesproken op de vraag of ACTA onze fundamentele rechten op enige manier schaadt. We kijken nu naar Europa’s hoogste rechtbank om onafhankelijk duidelijkheid te scheppen over de legaliteit van het verdrag."

De Commissie wil het Europees Parlement vragen de mening van het hof af te wachten voordat dat het beslist over ACTA. Het parlement is echter niet verplicht om daar op te wachten en kan het omstreden verdrag al behandelen. Enkele maanden geleden zei het Europarlement nog dat ze het niet nodig vonden het ACTA- verdrag aan het hof voor te leggen.

Lees meer over:

Deel via