Brights Duurtest elektrisch rijden: week 11

Brights Duurtest elektrisch rijden: week 11

25-01-2012 11:55 Laatste update: 28-04-2018 18:11
Author profile picture

Rutger Middendorp

De gevaren van extreem stille auto's zijn voor de hand liggend. De Nissan maakt een piepgeluidje, wat doet de rest?

Vorige week toen we de eerste Nissan Leaf Silent Session postten, volgde het voor de hand liggende commentaar: levensgevaarlijk en niet voor sportieve rijders.

Laatste opmerking eerst: ga eens na hoeveel van de totale tijd in je auto je geniet van het motorgeluid? Als het meer dan 50 procent is rijd je waarschijnlijk vooral op een circuit. Veruit het grootste gedeelte van de tijd maakt je motor een weinig indrukwekkende monotone brom. Haal je die weg, dan is het heerlijk stil in de auto, hoef je de radio niet zo hard te zetten en kom je minder gestrest aan op je bestemming. Dat kan ik hier natuurlijk schrijven, waarna elke Alfa- en BMW-rijder boos wordt in de comments. Je moet het meemaken. Laten we het daarbij houden.

Wat betreft het gebrek aan geluid aan de buitenkant van de auto; ook ik werd gewaarschuwd dat fietsers, moeders met kinderwagens en baby zeehondjes zomaar de weg over zouden steken als ik er aan kwam. Na drie maand nog niet één keer meegemaakt. Dat kan aan mijn defensieve rijstijl liggen, maar mijn vrouw ligt waarschijnlijk krom als ze dat leest. Bij snelheden binnen de bebouwde kom geeft de Nissan een soort piepgeluidje. Persoonlijk krijg ik er weinig van mee, maar wellicht is dat de aanleiding dat ik nog niemand plat heb gereden.

Bij BMW hebben ze zich ook druk gemaakt over het onderwerp. Alhoewel de technische mensen me anderhalf jaar geleden nog vertelden dat ze 'zich er druk over zouden maken als het zover was' hebben ze met Siemens een tijd geleden een wedstrijd opgezet. Op Elektrischrijdenhoeklinktdat.nl zijn de vijf geluiden te vinden. Nummer 4 heeft gewonnen. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om twee auto's tegelijk dat geluid te horen maken, maar dat kan gewenning zijn natuurlijk. Dat gebrom van benzine- en dieselmotoren is ook niet direct muziek aan de oren. Uiteraard zijn er ook mensen die er geld aan willen verdienen, zoals EVTones (elk geluid inclusief hondenfluittoon) en het Duitse RocketAudio, dat probeert de ervaring zo dicht mogelijk bij het oude te houden, getuige onderstaand filmpje.

Ondertussen genieten wij de laatste week van het rijden in stilte. Om het af te leren de tweede Silent Session met de Croon Parade.

Zie alle artikelen uit de reeks Brights Duurtest Elektrisch Rijden.