Facebook koopt Instagram voor 1 miljard dollar

Facebook koopt Instagram voor 1 miljard dollar

10-04-2012 06:25 Laatste update: 28-04-2018 18:42

Mark Zuckerberg maakt via Facebook bekend dat hij de populaire fotodeelapp Instagram overneemt.

De overname zal volgens de verklaring van de Facebook-directeur betaald worden middels "een combinatie van cash en Facebook-aandelen". De dertien man personeel van Instagram zal zich bij Facebook voegen. Opvallend genoeg zegt Zuckerberg er wel bij dat Instagram "onafhankelijk gemaakt en uitgebreid zal blijven worden", maar dat integratie met andere diensten een "belangrijk deel van de ervaring" is.

Instagram-directeur Kevin Systrom schreef op zijn beurt ook een verklaring. Daarin bedrukt hij dat Instagram, dat net een versie voor Android heeft uitgebracht, gewoon zal blijven bestaan en dat je je foto's ook via andere sociale media zal kunnen blijven delen. Zuckerberg stelt in zijn verklaring zelfs dat het niet delen via Facebook ook gewoon mogelijk zal blijven. Zuckerberg benadrukt daarnaast dat hij de overname een bijzondere mijlpaal vindt. Het is een grote overname en hij zegt dat Facebook niet van plan is snel nog een overname te doen, laat staan een van deze omvang.

De woorden van beide CEO’s stemmen hoopvol. Een roemloos opgaan in Facebook zoals Gowalla bij overname overkwam, zal Instagram niet snel gebeuren. De enorme overnamesom geeft ook te denken: in 2006 nam Google YouTube over voor 1,65 miljard dollar. Zou die enorme som ervoor gezorgd hebben dat YouTube ondanks vele veranderingen in principe nog steeds diezelfde videodienst service is die het toen ook was? En zou datzelfde Google ook op Instagram hebben zitten azen? Een miljard verdien je niet zo maar.