Bodyscanner in de kledingwinkel

Bodyscanner in de kledingwinkel

05-04-2012 12:23 Laatste update: 28-04-2018 18:42

Door je lichaam op te laten meten in de 3d bodyscanner kan je alles op maat laten maken. Ook als je online gaat shoppen.

One size fits no body. Confectiematen zijn gemaakt voor een gemiddelde en zitten zo niemand echt goed. Wie een maatpak wil, kan dat nu digitaal laten maken. Unielle Couture brengt als eerste een 3d-bodyscanner voor kleding naar Nederland.

Wie een pak op maat wil hebben stapt bij Unielle Couture in Amstelveen een pashokje binnen. Gordijn dicht, scanner aan en ook je ondergoed mag aanblijven. In minder dan een minuut worden meer dan 100 metingen van je lichaam registreerd. De scanner doet dat aan de hand van 'white-light reflection', waarbij licht met een golflengte van 400nm - 850nm op het oppervlak valt waarna de reflectie gemeten wordt. Die 100 metingen leiden tot een patroon dat precies past. "Wij noemen het true made to measure", aldus creatief directeur Kelly Jorritsma. Een scan inclusief kledingadvies kost 30 euro.

Je hebt dan een tabel waarin al jouw maten staan, de hoogte van je linkerknie, de omvang van je rechterbiceps.Ook leuk voor als je alles over jezelf in cijfers wilt vastleggen volgens de Quantified Self. Maar vooral ook handig om passende kleding te laten maken. Unielle Couture start met avondjurken (vanaf 170 euro) en bruidskleding.

In Amerika en ook in België, Duitsland en Zweden zijn behoorlijk wat webwinkels met een virtual fitting & shopping systeem. Met je eigen lichaam in de vorm van een avatar kun je online van alles aanpassen. Dat maakt het mogelijk om in webwinkels te zien of iets staat en het ook op maat te laten maken. Bijkomend voordeel is dat overproductie wordt tegengegaan, want je artikel wordt pas gemaakt als jij erom vraagt. En fijn voor jezelf: je favoriete kledingstuk past jou perfect.