Liquavista-scherm in 2013 in tablets

Liquavista-scherm in 2013 in tablets

22-03-2012 08:29 Laatste update: 28-04-2018 18:42

tonie

De energiezuinige en beter leesbare schermen met de Nederlandse Liquavista-techniek komen volgend jaar naar tablets.

Het Eindhovense Liquavista start in de tweede helft van 2013 met de grootschalige productie van zijn energiezuinige electrowetting-schermen bedoeld voor tablets. Dat vertelde Johan Feenstra, de directeur van Samsung LCD Netherlands R&D Center, deze week tijdens tabletevent.

Bij een scherm met electrowetting worden inktdruppeltjes elektrisch geladen. De techniek van Liquavista biedt hogere verversingssnelheden dan eInk, dat nu in readers wordt gebruikt, en is daardoor geschikter voor videoweergave. Doordat er geen achtergrondverlichting nodig is, zijn dit soort schermen prettiger leesbaar dan lcd's, ook in zonlicht. Het Eindhovense Liquavista beloofde eind 2009 al de lcd-killer te hebben, maar die plannen liepen vertraging op.

Liquavista richtte zich eerst op e-readers van rond 6 inch schermen, maar gezien de opkomst van tablets met grotere schermen moesten de plannen overhoop. Het bedrijf werd vorig jaar gekocht door Samsung. Dat Koreaanse bedrijf is uiteraard ook leverancier van de schermen in de tablets van andere merken, waaronder Apple.

De kleurenweergave in Liquavista's prototypes van begin 2011 was nog teleurstellend. Maar Samsung heeft sindsdien flink geld gepompt in verbeteringen. Behalve het Nederlandse team werkt er nu ook een team in Azië aan de Liquavista-techniek. Er is een 9,7-inch prototype en volgens Feenstra wordt er ook gewerkt aan schermen van 20 tot 35-inch. De Liquavista-schermen zouden op bestaande lcd-productielijnen gefabriceerd kunnen worden, wat de kosten drukt.

Naast Liquavista zijn er ook andere lcd-rivalen op komst, zoals Mirasol en PixelQi. Lees over de verschillen tussen alle nieuwe schermtypen deze uitlegparty uit september 2010.