Verwijderde Facebook-foto’s jarenlang zichtbaar

Verwijderde Facebook-foto’s jarenlang zichtbaar

06-02-2012 12:05 Laatste update: 28-04-2018 19:13

Foto’s die je drie jaar geleden van Facebook verwijderde zijn nog steeds zichtbaar als je de oorspronkelijke url weet.

Volgens Facebook is het een bug dat verwijderde foto’s jarenlang zichtbaar blijven. Na het verwijderen van de foto’s zie je deze weliswaar niet langer op je profiel maar met de oorspronkelijke url kan je de foto alsnog tevoorschijn toveren. Het bedrijf heeft naar aanleiding van een artikel op Ars Technica aangekondigd een nieuw systeem te zullen implementeren dat de foto’s ook echt van de servers verwijdert.

De klacht is overigens niet nieuw. Drie jaar geleden trok Ars Technica al aan de bel. Een jaar later ontdekte Ars Technica dat bepaalde foto’s nog steeds niet verwijderd waren. Nu in 2012 blijken die foto’s nog steeds online te staan, alhoewel sommige lezers aan Ars Technica meldde dat hun foto’s wel verwijderd waren.

Hoewel Facebook al sinds het eerste artikel van Ars Technica aangaf het probleem op te lossen, is er weinig veranderd. De oorzaak zou een zwaar verouderd systeem zijn voor foto- opslag. Facebook beweert het oude foto-opslagsysteem te vernieuwen maar ook dan duurt het nog anderhalve maand voordat een foto daadwerkelijk uit het systeem is verwijderd.