Path houdt toch niet van privacy

Path houdt toch niet van privacy

08-02-2012 10:47 Laatste update: 28-04-2018 19:13

Het sociale netwerk Path uploadt zonder toestemming je gehele adresboek naar hun eigen servers. Zelfs Apple wist het niet.

Op Path deel je alleen met een select gezelschap jouw ervaringen en foto's. Een Facebook voor 'echte vrienden', zeg maar. Hier druipt de term privacy vanaf. Toch heeft developer Arun Thampi ontdekt dat de iOS-versie van Path je adresboek uploadt naar de servers. 'Voor het gemak', aldus Dave Morrin, CEO van Path.

De namen, telefoonnummers en e-mailadressen in je telefoonboek worden door Path verzameld, maar dit doet het sociale netwerk zonder toestemming van de gebruiker. Ook Apple zag dit niet tijdens hun strenge controle op apps, want in het regelement van de App Store staat duidelijk dat apps zonder toestemming geen informatie van de gebruiker mogen verzamelen die hij niet standaard deelt.

Morrin: 'Wij uploaden het adresboek om gebruikers sneller en gemakkelijker met vrienden en familie in contact te laten komen. Niets meer dan dat.' Toch blijft alle informatie op de servers van Path staan. Je kunt dit laten verwijderen door een e-mail te sturen naar service@path.com, maar dit wordt nergens duidelijk vermeld.

Niet alleen Path ontving kritiek de afgelopen dagen. Ook Pinterest, het sociale foto-prikbord, kreeg het te verduren toen werd ontdekt dat ze via gesponsorde links geld ophalen.