Bright Night: doorzichtige videobril Epson

Bright Night: doorzichtige videobril Epson

10-02-2012 13:31 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Epsons eerste transparante videobril met Android komt ook naar Bright Night. Websurfen en gamen en tegelijk de omgeving zien.De huidige videobrillen zijn er voor momenten waarop je privacy wilt bij het kijken naar een filmpje. Je kijkt naar een ingebouwd schermpje dat je hele blikveld vult. Gevolg: de rest van je omgeving zie je niet meer. Dat is knap onhandig als je zo'n videobril opzet tijdens een lange vlieg- of treinreis. Je ziet de stewardess of conducteur niet en kan je tas niet in de gaten houden. Epsons nieuwe multimediabril Moverio BT-100 is misschien een alternatief. De bril werkt namelijk als eerste met een projectie op transparante brillenglazen én met Android.

Mini-projectoren in de Moverio BT-100 projecteren een beeldscherm op de glazen. Het lijkt als je de bril op hebt alsof het scherm op een paar meter voor je in de lucht zweeft. Het scherm vult zeker niet je hele blikveld, daarvoor is de resolutie te laag. Maar daardoor kan je wel gemakkelijk de rest van je omgeving zien. Het is mogelijk om met de bril op rond te lopen of met iemand te praten. De helderheid van de projectie is in te stellen.

De bril is te bedienen met een apart apparaatje, een mini-computertje dat werkt met Android. Epson heeft Android voorzien van een eigen versimpelde interface. Het bedieningsapparaat heeft een touchpad, de drie vertrouwde Android-functieknoppen en een cursorknop. Het bedienen werkt redelijk. Je ziet de muisaanwijzer als een punt op het scherm. Maar knap lastig is het unlocken van het Android-scherm. Er is ondersteuning voor wifi, zodat websurfen en YouTube-filmpjes kijken ook mogelijk zijn. Toegang tot de Android Market is er niet, maar je kunt wel bestanden op het apparaatje zetten.

Tja, deze bril ziet er nogal opvallend uit als je hem in het openbaar zou opzetten. Maar misschien dat de techniek over enkele jaren klein genoeg is te krijgen, zodat hij in iets normalere zonnebrillen is te verwerken. Dan zou je onopvallend je mail kunnen lezen tijdens een wandelingetje door het park. Die gedachte is minder vreemd dat hij nu lijkt. Ook Google werkt aan dit soort 'augmented reality'-brillen.

De Moverio BT-100 is binnenkort in Nederland te koop. De adviesprijs is 600 euro. David demonstreert hem vanavond tijdens Bright Night waar je de bril ook zelf kan testen.