NMa wil gedragscode voor vergelijkingssite

NMa wil gedragscode voor vergelijkingssite

10-02-2012 11:40 Laatste update: 28-04-2018 19:44

De kwaliteit van vergelijkingssites voor spaarrekeningen en reisverzekeringen is veel te laag, zegt de NMa.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft onderzoek gedaan naar vergelijkingssite die gebruikers moet adviseren over spaarrekeningen en reisverzekeringen.

'Eigenlijk zijn er maar twee sites, en dat zijn reisverzekeringen, die er positief uitkomen. Dat zijn Geld.nl en Independer.nl,' zegt Barbara van der Rest van de NMa tegen de NOS. De andere 36 sites, waaronder fx.nl en leefvrij.nl, scoren slecht op één of meerdere punten. De NMa toetste op volledigheid, correctheid en transparantie.

Wat blijkt: op meer dan 60 procent van de vergelijkingssites klopt een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet. Ook geeft het onderzoek aan dat ongeveer 30 procent van de vergelijkingssites voor spaarrekeningen en 75 procent van de sites die reisverzekeringen vergelijkt te weinig producten tonen. De transparantie laat eveneens te wensen over: ongeveer 50 procent van de sites is niet duidelijk over het verdienmodel en/of over de eigenaar. Bekijk het volledige onderzoek in pdf.

Om de kwaliteit te verbeteren, zou de markt van financiële vergelijkingssites een gedragscode op moeten stellen. De NMa adviseert de consument, totdat deze code er is, meerdere vergelijkingssites te gebruiken en op de site van de aanbieder van de verzekering of rekening de gegevens te dubbelchecken.