Video via tv-apps nog onbemind

Video via tv-apps nog onbemind

10-02-2012 07:50 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Het aantal tv's en randapparaten met internet aan boord groeit snel, maar streamen via tv-apps is in Nederland nog weinig populair.

Het aantal tv's en randapparaten met toegang tot internet in Nederland is gestegen naar meer dan 1,6 miljoen stuks. Daarvan zijn 1,2 miljoen tv's, 250 duizend Blu-Rayspelers, 100 duizend hometheaters en een paar duizend settopboxen. Dat blijkt uit een presentatie door onderzoeksbureau GfK deze week. Het betekent meer dan een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Het aantal connected tv's en randapparaten bedroeg eind 2010 nog zo'n 750 duizend en in 2009 een kleine 200 duizend.

Binnen 2 jaar staat in bijna 50 procent van de Nederlandse huishouders een tv met internet, stelt GfK. Eind dit jaar is dat al meer dan 30 procent. Van alle tv's die werden verkocht in 2011 in Nederland is ongeveer tien procent geschikt voor nieuwe toepassingen als HbbTV, Skype en Video On Demand.

Maar lang niet iedereen met geschikte apparatuur gebruikt al online functies van de tv. De helft van de consumenten geeft aan dat de afstandsbediening lastig is bij het gebruiken van dit soort functies. Een derde zegt 'er nog geen tijd voor te hebben gehad' en een kwart zegt uitleg nodig te hebben over hoe ze de online tv-extra's kunnen gebruiken. Een op de vijf wist helemaal niet dat zijn tv online kon. Veel werk dus nog aan de winkel voor de verkoper en de fabrikant.

In december had 28 procent van de verkochte tv's een 'app store' aan boord. Dat was in mei nog maar 10 procent. De populairste Nederlandse apps op tv zijn volgens het GfK-onderzoek vooral apps op het gebied van nieuws, weer, muziek en sociale netwerken. Kennelijk associëren kijkers de tv-apps nog niet met video-on-demand, terwijl daar ook al voorbeelden van zijn, zoals de apps van Pathé en Videoland voor het huren van streams van speelfilms.

Video-on-demand is echter wel populair, maar dan via de tv-aanbieder. Dat doet bijna de helft. Een kwart betaalt wel eens voor een on-demand film of kijkt user-generated video, zoals YouTube. De tv blijft onder Nederlanders trouwens veruit het populairste apparaat om video on demand mee te kijken. De laptop scoort 15 procent, de tablet 4 procent.