Tv-branche wil HbbTv voor interactie

Tv-branche wil HbbTv voor interactie

09-02-2012 07:23 Laatste update: 28-04-2018 19:44

tonie

De Nederlandse tv-wereld werkt aan de komst van HbbTV, een nieuwe standaard die online toepassingen verbindt met het tv-signaal.

HbbTV is een nieuwe digitale tv-standaard voor het toevoegen van interactieve toepassingen aan tv-uitzendingen. Kijkers kunnen ermee bijvoorbeeld extra informatie oproepen. Het wordt meegestuurd met het tv-signaal, net zoals Teletekst, en kan ook via internet toegang bieden tot allerlei extra's. HbbTV werkt al in een paar Europese landen, waaronder in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

In Nederland komt de uitrol van HbbTV langzamer op gang, maar deze week hebben diverse zenders en fabrikanten de koppen bij elkaar gestoken. Met het opgerichte HbbTV Forum Nederland willen ze samen afspraken maken over de techniek en marketing van HbbTV. Doel moet zijn dat HbbTV net zo makkelijk gaat werken als Teletekst, maar dan met meer multimediale en interactieve toepassingen. Ook wordt video-on-demand of films huren via HbbTV mogelijk.

SBS lanceert nog in de eerste helft van dit jaar zijn HbbTV-diensten. Ook RTL en NPO zijn van plan HbbTV diensten uit te rollen, meldt het HbbTV Forum Nederland. Een aantal tv's is nu al geschikt voor HbbTV, die van Samsung krijgen dit jaar ondersteuning. Fabrikanten LG, Philips, Samsung, Sharp en Sony willen meedoen. Sommige decoders en ontvangers zijn er ook voor geschikt.

Digitenne, CanalDigitaal en Ziggo testen HbbTV ook al samen met de Publieke Omroep. Het is bij sommige tv's en decoders al op te roepen via de rode knop op de afstandsbediening. Vervolgens verschijnt een tv-site met onder meer Uitzending Gemist, waarbij is te zien of er een nieuwe aflevering van een favoriet programma beschikbaar is. Ook is het mogelijk om Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 Nostalgia en Radio 6 Soul & Jazz te beluisteren.

De Hbbtv-site van de NPO is in je browser te testen via deze en deze links. In onderstaand filmpje is dat - met wat geduld - in actie te zien op een tv.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s