iPhone 4S kan slecht tegen vrieskou

iPhone 4S kan slecht tegen vrieskou

07-02-2012 17:29 Laatste update: 28-04-2018 19:44

De iPhone 4S is van alle smartphones het minst bestand tegen de vrieskou. De Galaxy S II scoort goed en twee Nokia's winnen.


Het Finse computerblad MikroPC onderzocht de 15 meest verkochte mobiele telefoons op hun werking bij temperaturen van 0 tot -40 graden Celsius. Het resultaat is samengevat in deze infographic. Bij -5 kreeg de iPhone 4S al problemen en bij -10 stopte hij er helemaal mee. Daarmee scoorde de iPhone 4S slechter dan alle concurrenten en ook voorganger iPhone 4 bleef het nog doen tot -20.

Smartphones met lcd-schermen hadden het zwaarder bij vorst dan toestellen met amoled-schermen, die meestal pas na -20 onderuit gingen. Opvallend was dat het scherm van Samsungs Galaxy S II (het meest verkochte toestel van 2011) tot een temperatuur van -35 nog redelijk goed bleef reageren op aanrakingen.

Respect trouwens voor de onderzoeker die met zijn blote vinger de touchscreens probeerde te bedienen bij temperaturen van -40. En ja, ook de temperatuur van zijn vinger werd constant gemeten om er zeker van te zijn dat zijn vingertopje niet te bevroren zou zijn om het touchscreen te laten werken.

Featurephones zonder grote touchscreens kunnen het best tegen de vrieskou. Als winnaars kwamen de goedkope Nokia C1-01 en de oude Nokia E65 uit de bus. Ze staakten de strijd pas bij -40. Die temperatuur wordt in Nokia's thuisland Finland elke winter wel eens gehaald. De iPhone kan je het beste de komende nachten en ochtenden lekker warm in je broekzak laten zitten.