Literaire apotheek heelt met woorden

Literaire apotheek heelt met woorden

07-02-2012 15:47 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Christophe De Schauvre

Wordpharmacy is een tijdelijke literaire apotheek in Berlijn. Semantisch medicinale kunst verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift.


Wordpharmacy is een leuke vondst van de Deense schrijver-kunstenaar Morten Søndergaard waarin de verschillende componenten van de taal worden aangeboden als medicijnen. Elk van deze medicijnen bevat een poëtische bijsluiter waarin de verzachtende werking dan wel de helende kracht van de bittere pil wordt toegelicht.

Søndergaard presenteert de Wordpharmacy in het Berlijnse Büro BDP, maar je kan ook een gelimiteerde medicijnkoffer bestellen voor 50 euro bij de uitgever Broken Dimanche. Wordpharmacy werd vormgegeven door Christian Ramsø van het bureau We Are Popular, die al eerder publicaties voor Søndergaard vormgaf maar ook voor pharmaceutische bedrijven ontwerpt.

De auteur-kunstenaar Morten Søndergaard publiceerde tal van poëziebundels en in 1994 was hij een van de bezielers van een poëtische encyclopedie waarin alle poëtische kennis van dat moment werd verzameld, een soort Wikipedia van de poëzie. In die encyclopedie kon je dan woorden als 'ja' en 'nee' opzoeken en 'de zin van het leven' en 'vrijheid'. Nu kiest hij voor de bittere pil van de literatuur, verkrijgbaar zonder voorschrift.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s